Takläggarens blogg
Välkommen till vår blogg om Takläggning! Här behandlar vi allt som rör tak och att lägga tak.
Välkommen till vår blogg om Takläggning! Här behandlar vi allt som rör tak och att lägga tak.
Vi har en tuff höst och vinter bakom oss men nu vi går äntligen mot vår! Med det kommer också ett behov av att se över hur hösten och vintern har påverkat vårt tak. Att besiktiga taket på våren och hösten är en bra rutin för att undvika att små skador kan växa till sig och bli stora och mycket mera kostsamma än vad de skulle behöva.
Ser man på taket som en arbetsplats är det självklart att ta kontakt med oss för en besiktning av taket. På det sättet undviker man risken för olyckor. Och inte bara det. Våra takläggare är professionella och vet var skador lätt kan uppstå. Vill du ha ditt tak besiktigat kontaktar du oss enkelt via den här länken.
Att underhålla taket regelbundet är lönar sig mera än vad du kanske kan tro. Förutom att vi rensar bort, gräs, mossa, kvistar och andra saker som kan ha fastnat på taket så granskar vi på samma gång taket. Det är viktigt att hitta eventuella problem i tid så att de kan åtgärdas före de blir större problem.
Det kan vara småsaker som att en takpanna gått sönder eller en bit plåt har rivits upp. Eller att papptaket fått skador när snön skottas bort. Små skador på ett tak är som små sår. Det är bättre att ta hand om dem i tid.
TakEntreprenören både besiktigar och förbereder ditt tak inför våren och sommaren. Trycker du här kan du läsa mera om det.
Varför inte göra det till en rutin att inspektera ditt tak två gånger om året? På våren och hösten. Efter att vintern frestat på taket och före höstvindarna och regnet och rusket sätter igång. Välkommen till TakEntreprenören AB, för både besiktning, takunderhåll och takläggning!
De allra flesta byggnader har någon form av plåtarbeten. Såsom fönserbleck, runt skorstenen, stuprör, hängrännor m.m. Plåt är ett material som erbjuder många möjligheter samtidigt som det är ett lätt och hållbart takmaterial.
Användningen av plåt som takmaterial blev vanligt i början av 1800-talet men det var inte före början av 1900 – talet som användingen av plåt som takmaterial riktigt slog igenom. Detta när masstillverkning av plåt inleddes och priset för plåt sjönk.
Plåttak har många fördelar jämfört med andra takmaterial. Plåttak är inte bara lätt jämfört med betong och tegelpannor men plåttaket är också i princip underhållsfritt. Har ditt tak en hög taklutning så gör också dess glatta yta att plåttaket i princip rensar bort snön av sig själv.
En annan fördel med plåttak är att det passar till nästan alla typer tak och lutningar. Plåttak är slitstarka och väl anpassade till vårt ibland något bistra klimat.
Plåttak gjorda av zink eller koppar väger betydlig mera än de plåttak som är gjorda av stål eller aluminium. Kom dock ihåg att ditt tak behöver ha en lutning på minst 10 grader för korrugerad plåt och minst 15 grader för takpanneplåt.
Det finns några olika typer av plåttak i Sverige. De vanligaste typerna av plåttak är:
När det gäller de olika typerna av plåttak så är de som är gjorda i stål eller aluminium lättare än de som är gjorda av zink eller koppar. Det här gör att plåttak i stål eller aluminium passar för många olika typer av tak. De här tak materialen är också populära val när ett shingeltak ska ersättas med nytt material. Vad som gör plåttak populära är inte bara hållbarheten men också det att de tillverkas i många olika profiler. Vilket gör det lätt att hitta ett plåttak som passar just ditt tak.
Man räknar med att plåttak gjorda i stål eller aluminium har en livslängd runt 50 år. Detta om de är väl omhändertagna. Livslängden för plåttak gjorda av zink eller koppar är betydligt längre. För plåttak gjorda i zink eller koppar räknar man att de kan hålla mellan 60 – 100 år. Kostnaden för plåttak med zink eller koppar är betydligt högre än för plåttak av stål eller aluminium. Det här gör att många väljer det senare alternativet.
Plåttak är i princip underhållsfria. Man kan också säga att plåttak som är målade generellt håller längre än omålade plåttak. Det man behöver hålla ett öga på är att se att det inte uppstått sprickor i färgen så att rost kan uppstå. En årlig besiktning av taket och underhåll som att tvätta taket och ta bort alger och mossa hjälper till att förlänga takets livslängd.
Det som gör att plåttak blir allt mera populära är inte bara hållbarheten eller priset. Det faktum att det finns många olika alternativ att välja emellan när det gäller yta, profil och färg spelar också en stor roll i plåttakets ökade popularitet. De två vanligaste alternativen är kanske takpanneplåt och korrugerad plåt. Men inom ramen för de här kategorierna finns också många olika varianter att välja emellan. Det faktum att plåttak också inte begränsar så mycket när det gäller taklutning och montering och att man få ett tak som passar både ens plånbok och husets utseende gör plåttak mycket populära!
Hur länge det tar att lägga ett plåttak beror på många olika saker. Materialet spelar en roll då plåttak i aluminium eller stål går snabbare att lägga än plåttak av koppar eller zink. Ju större ett tak är, desto längre tid tar det också givetvis att lägga det. På samma sätt som om det finns många vinklar, takfönster etc. så tar det längre tid att lägga ett sådant plåttak.
Ett vanligt plåttak i aluminium eller stål kan ta mellan 1- 2 veckor, igen givetvis beroende på takets storlek medan ett plåttak av zink eller koppar tar längre tid att lägga.
Gäller det ett takbyte så beror det också givetvis på i hurudant skick undertaket är. Vanligast och att föredra är att läkter och underlagstäckning byts på samma gång. Tänker på den förväntade livslängden på det nya taket så är det ganska naturligt att se till att strukturen är förnyad och i skick.
Hur mycket det kostar beror givetvis på storleken på taket, vilket material man väljer och vilka andra eventuella åtgärder som behövs göras. Du kan kontakta oss för en offert antingen genom att fylla i formuläret du hittar under den här länken ,mejla oss på jc@takentreprenoren.se eller ringa oss på 08-38 25 10.
Taket är den del av huset som får mest stryk under kalla, blöta och blåsiga höstar och vintrar. Så valet av takmaterial är givetvis viktigt ur den synvinkeln. Men ska du lägga nytt tak kan du också ta tillfället i akt och ge huset ett splitternytt utseende och känsla.
Man hittar många inspirationskällor på nätet för att hitta det just det utseende på huset man vill ha. En viktig sak att komma ihåg är dock att det finns begränsningar i valet av takmaterial när det kommer till takets lutning, takets bärkraft etc.
Vi som är lite äldre kan titta tillbaka några år i tiden och minnas tak trender som kommit och gått. Och kommit tillbaka. 1970 talets platta tak som då var mycket populära gick efter det igenom en period av “smutskastning” för att under de senaste åren komma tillbaka som ett trendigt alternativ för moderna arkitektdesignade hus.
Vilka är då några av de trender som förutspåddes växa sig starka under de kommande åren?
Plåttak har kommit att bli ett mycket populärt takmaterial. Plåttak är tåligt, håller länge och har relativt låg materialkostnad jämfört med till exempel lertegelpannor. Plåttaket var ju också det ursprungliga valet för industribyggnader och kommersiella byggnader när takmaterialet introduceras. Det isolerar väl och hjälper till att hålla temperaturerna stabila inomhus både sommartid och vintertid. Vilket givetvis också sparar pengar.
En annan orsak till att just plåttak blivit så populära är att det finns en uppsjö av olika färger och former att välja emellan. En trend som sägs vara genomgående är att husägare nu föredrar ljusare nyanser på taket än tidigare. Långt borta i tiden är svarta shingeltak!
Vi skrev om detta med platta tak i en tidigare blogg. Tycka vad man vill om platta tak men det är en takform som blir allt mera populär. Med det kommer också ett växande intresse för papptak som ju passar alldeles ypperligt på platta tak.
I takt med att många väljer att ge huset ett modernt och minimalistiskt utseende blir också valet av platt tak allt mera populärt. Utöver det så kan det också bli billigare att bygga och det kan givetvis vara en annan avgörande faktor för många. Platta tak är också mångsidiga. Du kan välja att lägga till solpaneler eller göra en takterrass. På ett platt tak kan du också välja att använda plåt, ett annat material som liksom takpapp klarar lägre avrinning av regnvatten.
Vare sig man gillar det eller inte och följer trenderna eller inte, så utgör takkonstruktionen en grundförutsättning för vissa takmaterial. Vill du veta mera om vad som passar just ditt tak eller få tips och råd i övrigt så kontakta oss gärna här eller mejla oss på jc@takentreprenoren.se.
Vi har haft en omväxlande vinter så långt. Regn, rusk och snö. Det är den här tiden på året som vi kanske som mest uppskattar att vi har inte bara tak över huvudet men ett tak som håller tätt!
Taket får ta mycket stryk under den kalla delen av året. Inte bara regn och snö men också hårda vindar och kyla kan ställa till det så att taket börjar läcka.
Det är alltid bättre att förekomma än förekommas och en besiktning av taket kan upptäcka hur taket egentligen mår efter hösten och vintern. Små skador kan repareras direkt genom att täta taket och på så sätt undviker man större och mera kostsamma reparationer framöver.
Det är kanske inte förrän taket börjar läcka som man inser hur sårbar man är. Hur sårbar hela huset är om taket inte håller tätt. Både underhåll och besiktning av taket bidrar till att undvika ännu större skador. Finns det små läckage är det viktigt att man ser till att de blir tätade genast.
Har taket börjat läcka kan det bero på många orsaker. Taket kan vara lagt på fel sätt, en springa har uppstått i någon skarv på taket eller helt enkelt att en takpanna förflyttats och en springa har uppstått. Kraftiga vindar kan ta tag i de mest stabila tak och flytta en takpanna eller orsaka en glipa i takplåten. Det här är saker som upptäcks vid en besiktning. Skador som snabbt kan åtgärdas för att undvika större skador.
Skulle taket börja läcka behöver du givetvis ta till första hjälpen direkt.
När det är gjort är det dags att ringa TakEntreprenören så kommer vi på direkten!
Vi både besiktigar taket och tar hand om att reparera de skador som finns på taket. Besiktningen är gratis och efter det så får du en offert på arbetet.
Boka oss för en besiktning av ditt tak eller kontakta oss för en offert om ditt tak läcker.
Det går mot vår och det är dags att se över vad hösten och vintern gjort mot ditt tak. Regn, snö och kyla tär på våra tak. Även plåttak som annars kanske ses som ett slittåligt takmaterial. Börjar taket se slitet ut och kanske har angripits av rost kan också dess livslängd förlängas genom att det målas. Bäst är förstås att ta hand om taket före det har blivit angripet av rost. Att ge plåttaket det skydd det behöver genom att måla det.
Grundarbetet före målningen av plåttaket är oerhört viktigt. Att all mossa, smuts, rost och lös färg tas bort före man börjar måla. Det brukar löna sig i längden att låta en professionell takläggare ta hand om arbetet. För oberoende hur väl man målar taket eller vilken dyr målfärg man väljer att använda så kan den börja lossa om taket inte är ordentligt rengjort före man målar.
Rost kommer ofta med åren om vi vill det eller inte. Men även om ditt tak skulle vara angripet av rost så kan vi behandla det och måla det med ett gott resultat. Att bara måla över rosten hjälper ju inte. Det blir bara en kosmetisk reparation. Det är viktigt att rosten tas bort och takplåten skyddas med målarfärg eller rostskyddsfärg. Vi tar bort den befintliga rosten och skyddar taket från nya rostangrepp på samma gång som vi ger det en helt ny yta.
Målar man med för tjock mängd färg finns det en risk att den börjar lossna när temperaturerna växlar och taket rör på sig.Har man då målat med en annan grundfärg än den slutliga färgen kan detta ses när sprickor uppstår när taket rör på sig. Och slutresultatet blir ett randigt tak.
Även plastbelagda plåttak kan målas utan problem. Och dessutom med bra resultat, olikt vad många verkar tro. Det är återigen förberedelserna som är viktiga för att resultatet ska hålla. På de här taken måste plasten först tas bort före taket kan skyddas och sen målas.
Att måla ett plåttak handlar inte bara om att ge det ett nytt utseende. Det är ett utmärkt sätt att både fräscha upp taket men också att ta hand om det och skydda det. Och i förlängningen undvika en större investering i ett helt nytt tak.
Grundarbetet ska som sagt inte underskattas. När det gäller att måla plåttak är det en mycket viktig del av arbetet. När ditt tak har blivit ordentligt omhändertaget så kommer det att hålla i minst 5-10 år. Du kan läsa mera om hur vi på TakEntreprenören jobbar med målning av plåttak om du följer den här länken.
På TakEntreprenören gör vi allt från rengöring, till rostskydd till målning. Givetvis med Professionella Takläggare.
För mera information, kontakta oss genom den här länken, mejla oss på jc@takentreprenoren.se eller slå oss en signal på Telefon: 08-38 25 10.
Välkommen till Stockholmstraktens Bästa Takläggare!
Vi må vara inne i en ordentlig köldperiod med bitande vindar och snö men snabbare än vi kan ana har vi våren här. Och med den kommer den tid när det är dags att se över hur taket har klarat vintersäsongen.
Det kan inte betonas för många gånger hur viktigt det är att besiktiga taket både vår och höst. Det är trots allt inte bara kallt väder, regn och snö som påverkar tak materialen men även vår efterlängtade sol och varmt väder tär på våra tak.
Olika takmaterial har också olika livslängd och beständighet mot väder och vind. Generella riktlinjer från tillverkarna är vanligtvis från 15 till 25 år för mjuka plattor och mellan 20 till 50 år för tegelpannor. För att takmaterialet ska leva så länge krävs dock regelbundet underhåll.
Det finns inget takmaterial som inte kräver underhåll. Många kanske tänker att ett plåttak klarar sig själv och inte behöver underhållas. Kvaliteten på själva takmaterialet är viktigt, men också som i fallet med plåttak, att skruvar och brickor är av hög kvalitet. Billiga självspännande skruvar förlorar lätt det galvaniserade lagret över tid och börjar rosta. Sker det finns det stor risk att plattorna glider isär och undertaket far illa på grund av att vatten börjar läcka in.
För takpannor är det viktigt att de är av hög kvalitet. Helst ska de inte absorbera mera än 7% fukt från deras massa. Om pannorna är för porösa absorberar de mera fukt och expanderar när det blir kallt. Det här kan orsaka små och större skador och åtgärdas det inte i tid och pannorna utsätts för flera säsonger av köld finns risken att mängden av skador ökar och att de blir djupare. Tegel och betongpannor går genom många tester för frostbeständighet. Från att sänkas i varmt vatten till att omedelbart sättas in i en frys. Det här kallas en cykel och enligt de Europeiska kraven måste pannorna, oberoende av tillverkare, klara minst 1000 sådana cykler. De här testerna utsätter verkligen pannorna för extrema växlingar i temperaturerna. Mycket större chocker än vad som sker på en naturlig väg även under en vinter med omväxlande temperaturer. Du hittar den svenska standarden SS-EN 539-2:2013 här.
Papptak kan vara känsliga för väder och vind och behöver därför ses över regelbundet. Det är viktigt att det inte bildas vattenpölar på ett låglutande tak. Skulle det bli köldgrader och vattnet fryser till is finns det en stor risk att takpappen spricker. Detta kan i sin tur leda till läckage. Och som vi vet kan läckage bli en kostsam historia.
Takluckor och beslag runt skorstenar och vattenrännor ger ofta vika före själva takmaterialet. Det är därför det är så viktigt att regelbundet besiktiga taket så att vatten inte kommer åt att rinna ner på undertaket. Med tegelpannor är det också viktigt att kolla så att det inte finns sprickor på takpappen som ligger under pannorna.
Papptak är bra att inte bara besiktiga med jämna mellanrum men även underhålla med ett lager skyddande asfalt med några års mellanrum.
När det gäller det regelbundna underhållet så mår alla tak bra av att mossa, kvistar och skräp tas bort. Ligger taket i skugga eller nära lövträd är det desto viktigare att underhålla taket regelbundet.
Tänk på att när du går upp på taket själv så behöver du en skyddssele. Det lönar sig därför att få besiktningen av ditt tak utfört av professionella takläggare. Vi har lång erfarenhet av olika takmaterial och vet var problemen oftast uppstår. Du kan kontakta oss för en gratis besiktning av ditt tak.
Snö, snö och mera snö! Vi längtar ofta efter snö, åtminstone när vintrarna är snöfattiga. För många av oss är det ingen vinter om det inte snöar. Sen är ju vi människor ofta funtade så att när vi får det vi längtat efter, i det här fallet snö, så tycker vi att det borde sluta snöa när just vi tröttnat på det 🙂 Hur en vinter egentligen blir, snörik eller snöfattig kan vi inte rå på, det vi kan göra är att se till att vi är förberedda. Både för andras skull och vår egen skull. Sedan så ställer ju också Boverket vissa krav när det gäller säkerhet och med tanke på dessa är snörasskydd en bra försäkring för en husägare.
Boverkets byggregler (2011:6), ställer också endast krav på att det ska finnas skyddsanordningar vid entréer. Det kan dock bra att sätta upp snörasskydd även på andra delar av ett tak. Detta med tanke på att det ställs det krav i ordningslagen på att snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats ska avlägsnas från tak. Ett allmänt råd som Boverket ger är:
Vid byggnaders entréer kan särskilda risker för personskador finnas när:
Exempel på utformning av snörasskydd finns i SS 831335.
Du kan läsa mera om Boverkets byggregler när det gäller snörasskydd här.
Utformningen av snörasskydd kan variera. Snöras skydden kan delas in i tre olika grupper:
Der här är snörasskydd som alla är olika till designen men med samma funktion. Ett snörasskydd ska, oberoende av design, hindra snön från att rasa ner från taket.
Det är viktigt att tänka på att om snörasskyddet är för kort så kan det inte klara av en snörik vinter. Det kommer helt enkelt inte klara av de påfrestningar en stor mängd snö ger. Tyngden av till exempel ett snötäcke som är en meter djupt på ett tak är beroende av snöns vatteninnehåll och därmed densitet. Nyfallen snö har en densitet på 30-100 kg/kubikmeter. En decimeter nyfallen snö på taket motsvarar alltså 3- 10 mm regn eller vatten. Nedan kan ses densiteten på olika sorters snö.
Källa: SMHI
För att klara av både tyngd och mängd kan en lösning kan vara att använda ytterligare en rad av snörasskydd längre upp på taket. Och varför inte montera snörasskydd längs hela taket? Nedan ses en illustration om hur ett enkelt snörasskydd ser ut.
Bildkälla: Altefur Development/Boverket
Vintern är här, vi är i början av februari och trots att våren kanske inte känns så långt borta kan vi ha mera snö på kommande. Och det är bättre att förekomma än förekommas som det gamla talspråket säger.
Du hittar all information om Boverkets regler för taksäkerhet här och mera om hur TakEntreprenören AB jobbar med snörasskydd om du följer den här länken.
För frågor kring snörasskydd, beräkningar, kostnader mm. Varmt välkommen att kontakta oss här, eller mejla jc@takentreprenoren.se, du kan också ringa oss på 08-38 25 10 eller varför inte titta in till oss på Vantörsvägen 247 i Hägersten?
Vintern är här och att planera för takläggning är kanske inte det första du tänker på. Men det här är rätta tiden att planera för den vår och sommar som kommer snabbt på. Den rätta tiden att ha tid att ge planeringsprocessen den tid den behöver. För vilken takstruktur och takmaterial du väljer påverkar ju hela husets utseende. Kanske är det inte bara dags för en takläggning för att det behövs men även för piffa upp huset?
Det är inte bara utseendet man bör tänka på givetvis. Praktiska saker såsom taklutning och konstruktion spelar en stor roll. Planerar du lägga nytt tak bör du ta i beaktande takets bärkraft och taklutning. Planerar du ett nybygge bör du givetvis också ta i beaktande Boverkets regler.
För takläggning med klassiska tegelpannor bör taklutningen vara minst 22 grader. Detta medan ett papptak klarar en så låg lutning som 5-6 grader.
Lägger man om ett tak som inte haft tegelpannor förut måste också takstommens bärkraft tas i beaktande.
Boverket har mycket bra och lättillgänglig information på sin hemsida. Vi hjälper också gärna till att förklara de regler och förordningar som är gällande och reder ut vad du kan göra inom ramen för det område du bor i, din nuvarande takkonstruktion och vad du kan göra vid nybygge.
Vilken budget man har att tillgå spelar givetvis en roll i beslutet om såväl takmaterial som takkonstruktion. Här är det också bra att ta i beaktande livslängden för olika takmaterial. Klassiska lertegelpannor är något dyrare men har en lång livslängd. Ett mera förmånligt alternativ kan vara plåttak eller varför inte den nya favoriten papptak?
Har du planer att lägga om ditt tak och vill få en överskådlig bild av vilken budget du behöver för olika lösningar är du varmt välkommen att kontakta oss för rådgivning och offert.
Är det så att du renoverar taket så ska du också hålla i åtanke att du kan utnyttja ROT-avdraget. ROT-avdraget kan nämligen utnyttjas när renovering, tillbyggnad eller ombyggnad ska göras av ett befintligt bostadshus. Det finns vissa regler som ska uppfyllas för att du ska kunna utnyttja det. Du ska vara skriven och bo i huset som renoveras, vara över 18 år och så ska du betala skatt på minst 90 % av din inkomst i Sverige. ROT- avdraget har också en övre gräns på 50 000 kronor, något som är bra att hålla i minnet. Du hittar checklistan för ROT-avdraget och annan nyttig information om ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida.
Att planera för takrenovering eller för taket på ett nybygge är så mycket lättare om man har fakta till hands. Har man uppskattade kostnader för takläggningen och materialet, vad man är tillåten att göra och hur mycket man kan dra av i ROT-avdrag, underlättar det planeringsprocessen avsevärt.
Även om du skulle vara i början av planeringsprocessen för att lägga om taket eller ett nybygge är du varmt välkommen att kontakta oss för råd och rön och givetvis en offert för det du planerar. Vi hjälper gärna till så tveka inte, skicka ett mejl till jc@takentreprenoren.se eller ring oss på 08-38 25 10.
Börjar betongpannorna se slitna ut? Tar det längre än vanligt förrän du ser vatten nå ner till hängrännorna när det regnar? Slitna betongpannor suger i sig vatten som kan frysa när det är kallt och på det sättet spräcka betongpannorna. Då kan det vara dags att skydda taket och betongpannorna med en takmålning.
Många byter tak helt i onödan. Ofta räcker det med en ordentlig tvätt och med att måla taket så att den nya ytan skyddar mot väder och vind, påväxt och solens vackra men slitande strålar. Inte bara det, takmålning av betongpannor är också ett ypperligt sätt att ge taket och med det också huset ett nytt utseende.
Om takets underlaget är i skick kan just målning av betongpannorna vara en lösning för att takets ytskikt ska göra det som det borde göra, skydda mot väder och vind. Och förlänga takets livslängd med ytterligare en 8 -10 år. Målning av betongpannor är ett riktigt bra alternativ när du varken kan eller vill lägga nytt tak.
Är det värt att lägga pengar på en takmålning kanske du undrar? Första steget före beslut om nytt tak eller takmålning är att få taket besiktigat av en av våra projektledare. Takläggare med långvarig erfarenhet. Då först vet du med säkerhet om både underlaget och betongpannorna är i sådant skick att det är värt att måla taket.
Första steget i beslutsprocessen är att göra en kostnadsfri besiktning av betongpannorna och dess underlag som ligger till grund för ditt beslut. Takmålning eller nytt tak. Tillåter takmaterialet och underlaget att målas. Med andra löns det att göra det så följer följande steg.
Målning av betongpannor kan vara upp 70 % billigare än att lägga nytt tak. Det är med andra ord ett alternativ att ta i beaktande när taket inte längre varken ser ut som det borde eller tar emot vatten som det borde. Vi ger också garanti på våra arbeten så ni kan tryggt lita på att vi ger er förslag på en hållbar lösning!
För frågor kring målning av betongpannor kan du kontakta oss på https://takentreprenoren.se/takmalning-betongpannor/
Planerar du nybygge eller har du behov av att lägga om taket? När det är dags att lägga nytt tak på huset ställs man inför många val när det gäller vilket takmaterial som ska användas.
De frågeställningar man behöver ta i beaktande är bland annat vilket takmaterial som passar för byggnaden, hur länge håller olika takmaterial och givetvis vad som är tillåtet inom ramen för byggnadslovet. Oberoende av vilka val man gör är det alltid viktigt att komma ihåg att precis som med allt annat håller taket längre om det sköts ordentligt om. Viktigt att komma ihåg är också att vissa takmaterial kräver mera skötsel än andra.
Takpannor, plåttak, papptak, de har alla sina fördelar. Vilket material man sist och slutligen väljer är en smaksak. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla tak inte är konstruerade för alla sorters takmaterial. Takets lutning avgör nämligen i mångt och mycket vilket takmaterial man kan använda. Takpannor till exempel kräver att taket minst har en 14 graders lutning.. Det här för att vattnet annars inte rinner av ordentligt. En annan sak man måste tänka på är hur tungt tak material man kan använda. Det här beror helt på hur takstolarna är konstruerade, inte alla hus klarar till exempel av takpannor. Detta medan papptak passar ypperligt för tak med låg lutning och klarar så liten lutning som 5-6 grader. Blir taket plattare än så rinner vattnet också inte av.
Boverkets Byggregler – BBR
Boverket reglerar via lagstiftningen vad som är tillåtet när det gäller nybyggnation och renovering av fastigheter. Detaljplaner för området där man bor kan till exempel begränsa valet av färg och / eller takmaterial. Taket och takmaterialet bör givetvis också matcha husets stil. Bor man i ett bostadsområde finns det ofta också regleringar för vad man får använda. Detta för att hålla en enhetlig stil i bostadsområdet. Det finns alltså många faktorer som avgör vilket takmaterial man kan eller bör välja. Du kan läsa mera om Boverkets regler på www.boverket.se eller rådfråga våra projektledare.
Budget
En annan sak som givetvis spelar en roll är den prislapp som kommer med det takmaterial man väljer. Inte bara takmaterialet i sig, men även den kostnad som takläggningen medför i arbetskraft. Hur mycket det kostar att lägga ett tak beror på hur tidskrävande arbetet med takläggningen är. Det gör att kostnaden för själva takläggningen varierar från takmaterial till takmaterial. Söker man efter en mera kostnadsvänlig lösning är papptak ett givet alternativ. Papptak är ett förmånligt takmaterial och för en erfaren takläggare går det snabbt att lägga ett papptak.
En erfaren takläggare kan dels utvärdera ditt nuvarande tak för att hitta en lösning som passar din budget dels komma med goda råd när det gäller val av takmaterial för en nybyggnation.
Vill du veta mera så kontakta oss gärna på jc@takentreprenoren.se eller ring oss på: 08-38 25 10. Vi har många års erfarenhet av takläggning och projektledning och delar gärna med oss av vår erfarenhet.
Papptak en klassiker bland takmaterial eller? Papptak var kanske ett takmaterial som för många länge kändes som ett takmaterial som var gammalmodigt och inte så hållbart. I takt med att platta tak igen blivit moderna bland många arkitekter har dock intresset för papptak ökat. Papptak passar perfekt till hus med låg eller nästan ingen lutning. Det används också för Skånelängor med så kallad listtäckning och är även ett populärt val för sommarstugor på grund av det låga priset.
Papp är inte bara papp även om papptak har blivit lika med alla svarta tak som inte är takpannor eller plåt. Det finns olika kvaliteter och prisklasser av takpapp från den billigaste lösningen som är en asfaltspapp till dyrare och mera hållbara som till exempel gummidukar som svetsas ihop. Det senare materialet ger taket en livslängd på upp till hela 30 år.
Papptak är som nämndes ett favorit material för tak med låg lutning och moderna, minimalistiska arkitektritade hus.För tegeltak måste lutningen vara minst 14 grader medan ett papptak klarar så liten lutning som 5-6 grader. Blir taket plattare än så rinner vattnet inte av.
Något man bör ha i åtanke är att papptak är känsligare än andra takmaterial. Inte bara för väder och vind men också att gå på det. Det här är viktigt att hålla i åtanke när sotaren kommer eller när löv och annat ska städas bort från taket.
Att lägga papptak går snabbare än när man lägger tak med andra takläggningsmaterial. Det här och det faktum att materialet i sig kostar mindre än andra takmaterial gör papptak till ett lockande alternativ. Väljer man listtäckning så får man räkna med en högre kostnad på grund av att arbetet innehåller fler arbetsmoment. Fyra i stället för ett, och att mera papp används i den här processen. Listtäckning innebär att pappen läggs över trekantiga lister med skarvarna vid listen och sedan täcks det med ytterligare ett lager papp. Taket blir inte bara snyggt men också väldigt tätt vilket många tycker är värt den lite högre kostnaden.
När man lägger papptak är det viktigt att det är en professionell yrkesman eller kvinna som lägger taket. Inte bara är materialet känsligt men det är också viktigt att alla skarvar är täta och att täckningen runt till exempel skorstenen är korrekt gjord.
Vi berättar väldigt gärna mera om Papptak som takläggningsmaterial och hur takläggning processen går till. Kontakta oss idag på 08 – 382510 eller mejla oss på jc@takentreprenoren.se för mera information!
2020 kom att bli ett år som inget annat vi minns. Och ett år som många är glada för att det snart är till ända. Det här var året då allting ställdes på ändan och vi blev tvungna att lära oss nya saker och att anpassa oss till nya verkligheter och nya dagliga rutiner. Hur 2021 kommer att bli vågar vi inte sia om. Det får tiden utvisa. Så här på årets sista dagar är det ändå dags att se framåt och uppåt. För oberoende av vilka problem det finns i världen, virus och pandemier, politiska bråk och maktkamper så är det det tak som du har över ditt huvud som håller dig säker, varm och torr när stormarna viner. Taket, den kanske viktigaste delen av huset och en del av huset som är så försummat av många. När har du besiktigat ditt tak senast? Är det dags för ett nytt år och ett nytt tak?
De flesta husägare svarar på frågan när det är den bästa tiden att lägga om taket med nånting i stil med; “ När det börjar läcka” eller “när det finns synliga skador”. Men faktum är att det absolut bästa är att ha regelbundna besiktningar och åtgärda eventuella skador före det börjar läcka. Varje tak har en genomsnittlig livslängd. En livslängd som beror på vilket takmaterial det har, hur väl det blivit omskött, klimatet du bor i och så vidare. Även om det inte alltid är uppenbart att ditt åldrande tak behöver bytas ut, finns det några tydliga tecken på att det är dags att byta ut ditt tak.
Ett takläckage är ett uppenbart och allvarligt tecken på att ditt tak behöver repareras eller bytas ut. Om du ignorerar takläckor eller gör en snabb första hjälp insats riskerar många av de andra delarna av ditt hem betydande risk. Om du upptäcker en läcka eller har försökt fixa samma läcka utan mycket framgång bör du anställa en professionell takentreprenör för att inspektera och identifiera orsaken. Ibland kan taket enkelt fixas om det finns en specifik orsak till läckaget. Om ditt tak läcker via skorstenar, ventiler, takfönster och korsningar kan vattnet orsaka skador på väggar, tak, isolering och elektriska system. Så bättre förebygga än förekommas.
Om du inspekterar ditt tak och tittar på materialet och ser att det finns sprickor eller skarvar mellan takpannorna, takplåten eller takpappen är det definitivt bäst att beställa en professionall besiktning av taket. Besiktningen utför vi kostnadsfritt och tillsammans diskuterar vi sedan de förslag till lösningar vi har.
Tyvärr är åldrande takmaterial inte den enda anledningen till att ett tak behöver bytas ut. Ibland kan taken bli väldigt illa behandlade av väder och vind. På våra nordliga breddgrader är det inte bara höst och vinterstormar som kan ställa till besvär. De växlande temperaturerna gör också att takmaterialet, beroende på vilket material man har, kan bli mera slitet.
Oberoende vilken ålder ditt tak har så finns det några enkla knep att ta till för att förebygga läckage och skador. Besiktiga och sköt om ditt tak regelbundet. Det sparar mycket i långa loppet. Har du funderingar kring hur ditt tak egentligen mår, behöver hjälp med reparation eller lägga ett nytt tak så står vi gärna till hjälp.
Tusen tack till er alla för det år som gått och med en önskan om ett Gott Nytt År och ett bättre 2021 till er alla!
Vilket tak man väljer spelar i slutändan en stor roll för husets utseende. Men det är inte bara det man måste ta i beaktande utan också vilket takmaterial som passar just ditt hus och din situation. Takets lutning och att vissa takmaterial bara passar till vissa lutningar är en viktig sak att komma ihåg när man börjar planera ett nytt tak. En annan sak är givetvis också vilken budget man har att tillgå.
Vi vill väl alla ha både ett tak som är funktionellt, prisvärt och som också håller länge. Det är därför oftast en god ide att påbörja planeringsprocessen i god tid så att man hinner utvärdera alla aspekter av valet före arbetet påbörjas.
Tegelpannor är kanske sedda som det mest klassiska takmaterialet. Tegelpannor är också uppskattade av många för att de, om de sköts rätt, håller väldigt länge. Viktigt är också att taket är rätt lagt och det lönar sig alltid i längden att anlita en duktig takläggare för den investering som ett byte av tak utgör. Det faktum att taket också i takt med att det blir äldre, får ett levande utseende gör tegelpannorna till ett populärt val av takmaterial.
Det faktum att tegelpannor är något dyrare takmaterial gör kanske att många funderar om det är värt investeringen. Viktigt att komma ihåg och ta med i beräkningen när man väljer takmaterial är dock att ett tak lagt med tegelpannor faktiskt kan hålla en livstid.
Taklutningen bör dock vara minst 22 grader för att man ska kunna använda klassiska lertegelpannor på ett tak. Lägger man om ett tak som inte haft tegelpannor förut måste också takstommens bärkraft tas i beaktande.
Betongpannor är betydligt billigare än sina föregångare tegelpannorna. Detta tillsammans med det stora utbud av olika former och färger på betongpannorna gör att betongpannor som takmaterial växer stort. Just det att man kan hitta olika former och färger gör det enklare att anpassa till ett både gammalt och nytt hus.
En nackdel med betongpannor kan vara att deras hållbarhet inte är lika lång som tegelpannornas.
Ljudet av regn mot ett plåttak kan vara alldeles ljuvligt eller oerhört irriterande. Hur man upplever det är olika från person till person. Många föredrar att njuta av det och till vintern sätta upp snörasskydd för att förhindra olyckor under en snörik vinter.
Plåttak är hållbara och slitstarka och taket går relativt snabbt att lägga. Plåttak passar också till många olika takkonstruktioner tack vare att det inte väger mycket.
Nu när plåttak också kan se ut på så många olika sätt har det blivit ett starkt alternativ till tegelpannor eller betongpannor när man väljer tak. Speciellt eftersom plåtpannorna efterapar formen av tegelpannor och betongpannor och kan på det sättet passas väl in på alla typer av tak.
Riktigt platta tak är som gjorda för papptak. Och papptak har blivit ett populärt alternativ bland många arkitekter för moderna hus med platta tak.
Papptak hade tidigare kanske inte det bästa ryktet om sig men med nutidens takpapp material och kunniga takläggare har papptak stigit i graderna när det gäller popularitet.
Papptak kräver underhåll, men så gör också alla takmaterial om man vill att de ska hålla länge. Rätt skött så kan ett papptak hålla i 30 år. Vilket inte är illa om man tar den låga kostnaden i beaktande. Papptak är dessutom ett billigt sätt att “sätta ny mössa” på huset, friggeboden eller andra mindre byggnader.
Har du frågor eller funderingar kring vilket takmaterial som passar just ditt hus och din budget är du varmt välkommen att kontakta oss för mera information!
Papptak har funnits länge och är trots det ett alltid lika aktuellt takmaterial. I Sverige har vi använt takpapp sedan slutet av 1700-talet och till alla typer av byggnader.
Det var naturliga råvaror som gällde i framställningen av takpapp ända till 1970 talet. Då började takpappen vara baserad på plastmaterial. Under 1980 talet förbättrades takpappens egenskaper i och med att man började tillverka takpappen av asfaltimpregnerad polyesterduk. I dag är allt takpapp tillverkad av det och med andra ord egentligen inte alls papp även om namnet fortfarande är detsamma. Takpapp framställs i dagens läge nästan helt av petroleumprodukter.
“Takpapp eller tjärpapp är ett vattentätt taktäckningsmaterial bestående av papp impregnerad med asfaltsliknande petroleumtjära. Pappen kan antingen fungera som enda täckning på ett ex. brädtak, eller underlagspapp som kondensskydd under exempelvis taktegel. Takpapp används sällan/aldrig längre, utan är ett ord som används i folkmun. Den nutida ”takpappen” kallas SBS som är en kemisk förkortning (Styren Bitumen Styren). SBS har olika sorters stommar, men ofta polyesterfilt som dränks i polymermodifierad bitumen. För att skydda mot solens UV-strålar är övre sidan på SBS:en täckt av krossat skiffer. Livslängden varierar kraftigt beroende på kvalitet, material som är anpassat för klimat och håller god kvalitet kan hålla upp till 60 år, medan ett med sämre kvalitet kan vara uttjänt efter 5 år”.Wikipedia
Takpapp passar bra till många olika typer av byggnader såväl rödmålade hus som hus med andra fasader. Takpapp har också blivit ett populärt takläggningsmaterial på moderna arkitektritade hus som har tak med mycket låga lutningar. De vanligaste takläggnings materialen som takpannor och takplåt kräver en lutning. Takpapp däremot kräver ingen lutning och kan läggas på tak med så låg lutning som 3 grader. Och det är just på dessa tak med låg lutning som takpapp passar bra och som det har blivit ett populärt takläggningsmaterial. Även husägare med pulpettak väljer ofta takpapp speciellt om taket har en låg lutning.
En av anledningarna till att takpapp blir allt mera populärt är kanske att det är ett billigt takmaterial i jämförelse med många andra alternativ. Det är också ett takmaterial som är snabbt och smidigt att lägga och på det sättet kan kostnaderna hållas nere.
En annan fördel med takpapp är att det hjälper till att isolera huset så att det hålls kallare inomhus under sommaren och varmt på vintern. Sen ska vi givetvis inte glömma bort det faktum att takpapp är ett väldigt lätt takmaterial som gör att takpapp passar bra till takkonstruktioner som har en svagare stomme.
Takpapp fick under några år ett dåligt rykte och hade också ett rykte om att vara en trist och ful lösning som man tog till om budgeten var ansträngd. I dagens läge har dock takpapp som takmaterial inte bara stigit fram som ett prisvärt material men också som ett takmaterial som är ett estetiskt tilltalande alternativ för moderna byggnader.
Har du frågor eller funderingar kring vilket takmaterial som passar bäst för just ditt hus är du varmt välkommen att kontakta oss för diskussion och kostnadsberäkning! Välkommen till TakEntreprenören AB – Stockholms bästa takläggare.
Det finns ju så många takmaterial att välja emellan. Varför ska man välja betongtakpannor? Vad är de egentligen gjorda av och till vilka tak passar de? Låt oss ta en närmare titt på betongpannor som takläggningsmaterial.
Betongtakpannor är ett av de vanligaste tak materialen i Sverige. Grundingrediens för betongtakpannor är; sand, cement och vatten. Betong med andra ord.
Betongpannor tillverkas som regel nuförtiden av följande ingredienser:
Betongpannor liknar väldigt mycket tegelpannor. De är dock oftast lite större i storlek än tegelpannor. Betongpannor är också mera jämna i formen och de är alltid falsade. Att de är falsade gör att taket håller tätt, risken för läckage är med andra ord mindre. Detta för att regnvatten och annan fukt som kan leta sig ner i skarven av betongpannorna helt enkelt rinner ner på den underliggande betongpannan. Och når på det sättet aldrig undertaket.
Wikipedia säger så här om betongpannor: “Betongtakpannor produceras i en rad olika färger, men svart respektive tegelröd är de vanligaste. Utseendemässigt är skillnaden mellan röda betongtakpannor och vanligt taktegel av lera inte stor, men betongtakpannor är betydligt tjockare och ger taket andra proportioner. Därför bör man inte ersätta takpannor av lertegel med betongtakpannor, särskilt inte på äldre hus.[1] Betongtakpannor och vanligt taktegel åldras inte på samma sätt; nylagt lertegel respektive nylagt röda betongtakpannor liknar varandra, men efter ett antal år får lerteglet sin typiska patina, medan betongtakpannor får en mera jämn färgton. Wikipedia
Som takläggningsmaterial är betongpannor ett relativt ungt takmaterial. Det finns handgjorda betongpannor från början av 1900 – talet men de maskintillverkade kom så sent som 1954.
Takpannor i betong påminner faktiskt ganska mycket om tegelpannor. Betongpannorna är inte mycket tyngre än vad takpannor av tegel är. Takläggning med betongpannor går också till på nästan samma sätt som när man lägger tak med tegelpannor.
Viktigt är givetvis att tänka på när man väljer betongtakpannor som takläggningsmaterial är att takets struktur och lutning är sådant att det passar till de något tyngre betong takpannorna. För att lägga betongtakpannor bör taket minst ha en lutning på 14 grader.
Bildkälla: byggahus.se
Generellt kan man säga att om man har ett tak som är planerat för tegelpannor så kan man också, nuförtiden, lägga betongpannor på den strukturen. Den stora skillnaden är den att betongpannor är större än tegelpannor. Tyngre också men inte så mycket tyngre än tegeltakpannor.
Betongpannor är tåliga och kommer nu för tiden med flera former, enkupiga eller tvåkupiga. Vanligast i Sverige är tvåkupiga betongpannor med ytbehandling. Ytbehandling för betongpannor betyder enkelt uttryckt att de är målade med ett skikt av akrylfärg. Den här ytbehandlingen gör att färgen täpper till porerna i betongen så att kalkutfällningar på betongpannorna stoppas.
Priset för betongpannor är lägre än tegel, däremot är inte livslängden lika bra. Kom dock ihåg att som tidigare påpekats så är den årliga skötseln av taket viktigt för att förlänga dess livslängs.
Vill du veta mera om betongtakpannor och om de passar just ditt hus kan du kontakta oss och vi guidar dig i den viktiga processen att välja rätt takläggningsmaterial för just ditt tak.
Det finns många olika takmaterial att välja mellan nuförtiden. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste takmaterialen och lite om deras historia.
Tegelpannor
Tegelpannor är kanske det mest klassiska tak materialet. Wikipedia säger så här om hur länge de funnits till: I Europa kom framställningen av bränt tegel igång på 1100-talet. Tillverkningen skedde i särskilda tegelbruk, vilka till en början var så starkt knutna till byggprojektet att det startade samtidigt och sedan lades ned när bygget var klart. Den industriella tillverkningen av murtegel kom igång med industrialiseringen.” https://sv.wikipedia.org/.
De flesta av tegelpannorna haren klassisk orange rödbrun ton även om man nuförtiden hittar tegelpannor med många andra färger.
Tegelpannor tillverkas av pressad lera som sedan bränns. Nästan alla magra leror duger till tegeltillverkning. Leran skall vara ren från jord och organiska ämnen så att dessa inte okontrollerat påverkar teglet vid bränningen. Om leran innehåller svavelkis kan detta omvandlas till svavelsyra. Detta gör att teglet så småningom avsöndrar mursalt, stenen kan då vittra sönder. Bränning av tegel sker i temperaturer mellan 920 och 1070 °C.[1] De lägre temperaturerna för rött tegel och de högre för gult tegel. https://sv.wikipedia.org/
Det fina med tegelpannor är att de är väderbeständiga och håller länge om man underhåller dem. Regelbunden underhållning av taket 1-2 gånger per år förlänger tegelpannornas livslängd. Ett välunderhållet tak med tegelpannor kan hålla i 30 år.
Plåttak
Plåt var länge ett dyrt material, för dyrt att använda för de flesta. Även om kopparplåten användes redan på 1500 talet tog det ända till 1900 talets början före plåttak började användas i större skala. Dock var plåttak redan under 1800 – talets senare decennier, när även större plåtformat tillverkades, det vanligaste takmaterialet i Stockholm. Mera intressant information finns att läsa här.
Generellt sett kan man säga att plåttak är ett tåligt takmaterial som både håller länge och som kräver ett lågt underhåll. En annan fördel med plåttak är att det väger lite så det passar till de flesta tak konstruktioner. Nuförtiden finns det också många olika färgvarianter att välja emellan för ett tidsenlig hus.
Två olika takmaterial som ger totalt olika effekt på ett hus. Och mera finns det att välja emellan. Mera om olika takmaterial kommer nästa vecka!
När höststormarna viner är det gott att sitta i ett varmt och mysigt hem och bara njuta. Och kanske planera för den vår och sommar som kommer. Att planera nytt tak, kan vara en lång process, speciellt om du tänker lägga om strukturen på taket. Höja, sänka, eller ändra vinklar. Men också om det är ett nybygge det handlar om. Tid att fundera vad man vill ha, vilka byggreglerna är, färger, former, lösningar…Och det är väl under den mörka årstiden som man kan med gott samvete hållas inomhus och planera framåt. Speciellt ett år som år 2020.
Det finns mycket man måste komma ihåg att tänka på och ta i beaktande när man ska renovera ett tak eller bygga nytt. Det är inte utan skäl som många säger att taket är inte bara husets mössa men kanske den viktigaste delen av hela huset. Och det är därför viktigt, inte bara att ta utseendet i beaktande men även praktiska delar som i vilken riktning taket ska luta och hur stor lutningen ska vara. Detsamma gäller givetvis för nybyggen där också Boverkets regler och reglerna i den kommun du bor måste tas i beaktande. Vad är det då som man borde tänka på?
Vilket takmaterial ska man välja? Är det en nykonstruktion du planerar taket för är det en smaksak. Förutsett att det inte finns begränsningar i det område där du bor. Ska du renovera ditt tak så måste du hålla i åtanke vilken lutning ditt nuvarande tak har. Vissa takmaterial, t.ex. takpannor av tegel kräver en lutning om minst 14°. En annan viktig sak att tänka på är hur stor belastning dina takbjälkar tål. Är de redo att helt bygga om ditt tak så kan du drömma och planera helt enligt smak! Ja och så ska det förstås vara inom ramen för byggreglerna i din kommun.
Sedan är det dags att se över vilken budget du vill hålla dig inom ramen för. För en överskådlig bild över kostnader för olika tak och olika takmaterial är du välkommen att kontakta oss så ger vi offert efter att ha diskuterat ditt takprojekt med dig.
Är det så att du renoverar taket så ska du också hålla i åtanke att du kan utnyttja ROT-avdraget. ROT-avdraget kan nämligen utnyttjas när renovering, tillbyggnad eller ombyggnad ska göras av ett befintligt bostadshus. Det finns vissa regler som ska uppfyllas för att du ska kunna utnyttja det. Du ska vara skriven och bo i huset som renoveras, vara över 18 år och så ska du betala skatt på minst 90 % av din inkomst i Sverige. ROT- avdraget har också en övre gräns på 50 000 kronor, något som är bra att hålla i minnet.
En annan viktig sak att tänka på är takavvattningssystem och snörasskydd.Yttertaket är en stor del av huset och val av både taklutning, takmaterial och takavvattningssystem påverkar hur slutresultatet ser ut. Ta kontakt med oss så planerar vi taket tillsammans och du kan ta del av vår långvariga erfarenhet av takläggning med olika takmaterial.
Du kanske har funderat över varför vissa delar av ditt tak får mera mossa och växter på sig än andra delar av taket?
Det går ju inte att undvika att allt från fågelspillning till kvistar, löv etc. ramlar ner på taket, vissa delar av det stannar kvar och andra blåser bort. Det som blir kvar på taket är dock perfekt gödsel för mossa och andra växter såsom alger och lav.
Mossa och andra växter gillar inte solljus så därför är det vanligt att man ser att det växer mera mossa på norra sidan av huset än på södra sidan av huset. På samma sätt, om ditt tak skuggas av träd eller andra byggnader kommer du att märka att det finns större risk att få mossa och andra växter på taket.
Om du har slitna takpannor påverkar det också. När takpannorna blir äldre och slitna så förlorar de ytskiktet och på det sättet stöter de inte bort fukt lika effektivt längre. Och det är just fukt som mossa och andra växter gillar och behöver för att trivas och frodas. Så om taket är i skugga så att det inte torkar upp emellan så kommer det lättare växter på taket. På samma sätt inverkar också lutningen på taket så att om du har ett tak med brant lutning rinner vattnet lättare av taket och det kan torka upp mellan regnen.
Det är i regel tre olika typer av växter som växer på tak. Mossa, som är välbekant för de flesta av oss trivs bäst i fuktiga miljöer. Det finns runt 1000 olika arter av mossa i Sverige. Den får sin näring via nederbörd och kräver inte mycket jord så ett är ett perfekt ställe för den att växa på.
En annan är olika typer av lavar. Lavar är en typ av svamp som trivs tillsamman smed alger eftersom den utnyttjar algernas förmåga att bilda näring med hjälp av fotosyntesen. Alger, är ett samlingsnamn på en eller flercelliga organismer. Alger känns igen på den gröna färgen som den bildar på taket.
Mossa och andra växter på taket sliter taket och gör att det också ser slitet ut. Dessutom ökar den risken för att vatten stannar kvar på taket och att det blir frost spänning när det blir kallt. Takpannorna riskerar då att spricka och att det blir fuktskador i undertaket. Vilket i sin tur kan leda till att taket behöver bytas ut.
Vi kommer och gör en kostnadsfri besiktning av ditt tak. På det sättet får du en övergripande och komplett bild av hur ditt tak mår och vad som eventuellt behöver göras. Gör taket redo inför vintern – starta med en besiktning!
Min vän Stefan vaknade i morse till ljudet av ett hårt ihållande regn. Och med hjärtat i halsgropen. Kommer taket att klara av det? Hur många gånger hade han inte tänkt att han borde och skulle ringa för att få en besiktning av taket. Ni vet de där sakerna man tänker att man måste komma ihåg…Och så går dagarna förbi i svindlande fart och de där “borde göra” sakerna glöms bort i vimlet av allt annat i vardagen… Men om du som han, har den där känslan av att ditt tak kanske behöver ses över, skjut inte på det. Var inte som Stefan, ta tag i det idag. För även om regn övergår till snö så smälter snön i något skede och det blir sjufalt värre.
För många av oss kan det bli en dyrköpt läxa. Det där att skjuta på saker eller helt enkelt prioritera fel. Inte med vett och vilja men bara för att tiden inte verkar räcka till. Slå oss en signal och vi kommer och besiktigar ditt tak! Skulle det finnas saker som behöver repareras gör vi det på direkten. Är allt i skick kan du i alla fall sova lugnt vidare och njuta av ljudet av oväder ute. För, oberoende om man tycker om regn eller inte så måste ni väl ändå hålla med om att under ett riktigt oväder är det skönt att kura inomhus och veta att allt är i skick!
Vi går mot vinter och kallare väder det är inget problem, vi besiktigar ditt tak, gratis, året runt. Och reparerar också givetvis! Slå en signal på 08 – 38 25 10 eller mejla oss på jc@takentreprenoren.se så fixar vi det på direkten!
Den närmar sig, den närmar sig. Ja vintern alltså, vare sig vi vill det eller inte. Att förbereda taket inför vintern är viktigt. Det vill säga att besiktiga taket och reparera eventuella skador som finns på taket, skorstenen, hängrännor eller stegar. Har du monterat snörrassydd så är det viktigt att kolla det också så att det är i skick.
Vad kan man då göra under vintern för att hålla taket säkert? Skotta snön från taket är en åtgärd som man bör göra om det faller en stor mängd snö. Kom ihåg att snörasskyddet är där, precis som det heter, från att skydda snön från att rasa ner. Varken det eller taket håller dock för stora mängder snö. Skulle snömängderna bli så stora och tunga att de sist och slutligen på vägen ner tar snörasskyddet med sig kan det förorsaka stora skador på taket. Att skotta snö från taket är definitivt något som lönar sig. Kom dock ihåg att inte skotta taket helt rent eftersom skyffeln kan skada takbeläggningen. Det rekommenderas i alla fall att man skottar taket när det är 50 cm eller mera snö på taket men att man lämnar 10-20 cm snö kvar på taket för att alltså inte skada takmaterialet.
Enligt SVT så ser det ut så här i landet den 25.10.2020.
Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 25 oktober avslutats, där blått betyder vinter och mörkbrunt höst. Dessutom är de nu endast fyra kuststationer som ännu har meteorologisk sommar utmärkta på kartan. Foto: SVT
Den meteorologiska vintern inleddes officiellt den 15 oktober då Tarfala i norra Lapplandsfjällen som första mätstation i landet fick vinter.
Meteorologiskt är det vinter när dygnsmedeltemperaturen legat på minussidan i fem dygn på raken, vilket Tarfala som så många gånger var först ut i landet att få den 15 oktober. Källa: https://www.svt.se/vader/vintern-2020-2021
Så beroende på var du bor i vårt avlånga land har du ännu höst eller kanske du njuter av vackert vinterväder redan.
Det är ju alltid lite kul att sia om väder och vind. Det har människor gjort genom århundraden med bättre och sämre resultat. Visst skulle det vara bra att veta hur mycket det kommer att regna eller snöa, om det kommer att bli en kall eller varm vinter och om man behöver bekymra sig över snö på taket.
“Iskalla fötter på fullväxt folk i varmt rum om vintern är alltid tecken till snö.” De här visdomsorden stod i den så kallade ”Bondepraktikan”, vars första upplaga gavs ut i Tyskland år 1508. Det här tipset för hur man kan sia eller spå snö plus andra hittar du på Freeride.se. Varför inte kolla in det och se hur du lyckas med din spåkonst?
Oberoende om vi gillar eller ogillar snö så är det en del av livet i vårt avlånga land så varför inte vara både beredd och ha lite kul?
AB TakEntreprenören är ett nybildat företag som leds av erfarna projektledare och takläggare i Stockholm.
Vårt mål är att erbjuda en bra kundupplevelse när ni beställer tjänster av oss. Vi maximerar kvaliteten och minimerar våra leveranstider så mycket som möjligt. Detta till en mycket rimlig kostnad.
Arbetet utförs noggrant av våra takläggare i Stockholm – Professionella Takläggare som är Effektiva & Kunniga!
Välkomna till AB TakEntreprenören – Er Takläggare i Stockholm!
AB TakEntreprenören – Er Takläggare i Stockholm
Vantörsvägen 247
129 55 Hägersten
Email: jc@takentreprenoren.se
Telefon: 08-38 25 10
We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Dataskyddspolicy