fbpx

Dags att lägga nytt tak?

Planerar du nybygge eller har du behov av att lägga om taket? När det är dags att lägga nytt tak på huset ställs man inför många val när det gäller vilket takmaterial som ska användas. 

De frågeställningar man behöver ta i beaktande är bland annat vilket takmaterial som passar för byggnaden, hur länge håller olika takmaterial och givetvis vad som är tillåtet inom ramen för byggnadslovet. Oberoende av vilka val man gör är det alltid viktigt att komma ihåg att precis som med allt annat håller taket längre om det sköts ordentligt om. Viktigt att komma ihåg är också att vissa takmaterial kräver mera skötsel än andra. 

Fördelen med olika takmaterial

Takpannor, plåttak, papptak, de har alla sina fördelar. Vilket material man sist och slutligen väljer är en smaksak. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla tak inte är konstruerade för alla sorters takmaterial. Takets lutning avgör nämligen i mångt och mycket vilket takmaterial man kan använda. Takpannor till exempel kräver att taket minst har en 14 graders lutning.. Det här för att vattnet annars inte rinner av ordentligt. En annan sak man måste tänka på är hur tungt tak material man kan använda. Det här beror helt på hur takstolarna är konstruerade, inte alla hus klarar till exempel av takpannor. Detta medan papptak passar ypperligt för tak med låg lutning och klarar så liten lutning som 5-6 grader. Blir taket plattare än så rinner vattnet också inte av. 

Boverkets Byggregler – BBR

Boverket reglerar via lagstiftningen vad som är tillåtet när det gäller nybyggnation och renovering av fastigheter. Detaljplaner för området där man bor kan till exempel begränsa valet av färg och / eller takmaterial. Taket och takmaterialet bör givetvis också matcha husets stil. Bor man i ett bostadsområde finns det ofta också regleringar för vad man får använda. Detta för att hålla en enhetlig stil i bostadsområdet. Det finns alltså många faktorer som avgör vilket takmaterial man kan eller bör välja. Du kan läsa mera om Boverkets regler på www.boverket.se eller rådfråga våra projektledare. 

Budget 

 En annan sak som givetvis spelar en roll är den prislapp som kommer med det takmaterial man väljer. Inte bara takmaterialet i sig, men även den kostnad som takläggningen medför i arbetskraft. Hur mycket det kostar att lägga ett tak beror på hur tidskrävande arbetet med takläggningen är. Det gör att kostnaden för själva takläggningen  varierar från takmaterial till takmaterial. Söker man efter en mera kostnadsvänlig lösning är papptak ett givet alternativ. Papptak är ett förmånligt takmaterial och för en erfaren takläggare går det snabbt att lägga ett papptak. 

Planering av takläggning 

En erfaren takläggare kan dels utvärdera ditt nuvarande tak för att hitta en lösning som passar din budget dels komma med goda råd när det gäller val av takmaterial för en nybyggnation. 

Vill du veta mera så kontakta oss gärna på jc@takentreprenoren.se eller ring oss på: 08-38 25 10. Vi har många års erfarenhet av takläggning och projektledning och delar gärna med oss av vår erfarenhet. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *