Förbered ditt tak för den vinter som kommer.

Den närmar sig, den närmar sig. Ja vintern alltså, vare sig vi vill det eller inte. Att förbereda taket inför vintern är viktigt. Det vill säga att besiktiga taket och reparera eventuella skador som finns på taket, skorstenen, hängrännor eller stegar. Har du monterat snörrassydd så är det viktigt att kolla det också så att det är i skick.

Vad kan man då göra under vintern för att hålla taket säkert? Skotta snön från taket är en åtgärd som man bör göra om det faller en stor mängd snö. Kom ihåg att snörasskyddet är där, precis som det heter, från att skydda snön från att rasa ner. Varken det eller taket håller dock för stora mängder snö. Skulle snömängderna bli så stora och tunga att de sist och slutligen på vägen ner tar snörasskyddet med sig kan det förorsaka stora skador på taket. Att skotta snö från taket är definitivt något som lönar sig. Kom dock ihåg att inte skotta taket helt rent eftersom skyffeln kan skada takbeläggningen. Det rekommenderas i alla fall att man skottar taket när det är 50 cm eller mera snö på taket men att man lämnar 10-20 cm snö kvar på taket för att alltså inte skada takmaterialet.

När kommer vintern i år?

Enligt SVT så ser det ut så här i landet den 25.10.2020.

Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 25 oktober avslutats, där blått betyder vinter och mörkbrunt höst. Dessutom är de nu endast fyra kuststationer som ännu har meteorologisk sommar utmärkta på kartan. Foto: SVT

Den meteorologiska vintern inleddes officiellt den 15 oktober då Tarfala i norra Lapplandsfjällen som första mätstation i landet fick vinter.

Meteorologiskt är det vinter när dygnsmedeltemperaturen legat på minussidan i fem dygn på raken, vilket Tarfala som så många gånger var först ut i landet att få den 15 oktober. Källa: https://www.svt.se/vader/vintern-2020-2021

Så beroende på var du bor i vårt avlånga land har du ännu höst eller kanske du njuter av vackert vinterväder redan.

Det är ju alltid lite kul att sia om väder och vind. Det har människor gjort genom århundraden med bättre och sämre resultat. Visst skulle det vara bra att veta hur mycket det kommer att regna eller snöa, om det kommer att bli en kall eller varm vinter och om man behöver bekymra sig över snö på taket.

“Iskalla fötter på fullväxt folk i varmt rum om vintern är alltid tecken till snö.” De här visdomsorden stod i den så kallade ”Bondepraktikan”, vars första upplaga gavs ut i Tyskland år 1508. Det här tipset för hur man kan sia eller spå snö plus andra hittar du på Freeride.se. Varför inte kolla in det och se hur du lyckas med din spåkonst?

Oberoende om vi gillar eller ogillar snö så är det en del av livet i vårt avlånga land så varför inte vara både beredd och ha lite kul?