fbpx

Papptak – Ett klassiskt takläggningsmaterial för moderna hus

Papptak en klassiker bland takmaterial eller? Papptak var kanske ett takmaterial som för många länge kändes som ett takmaterial som var gammalmodigt och inte så hållbart. I takt med att platta tak igen blivit moderna bland många arkitekter har dock intresset för papptak ökat. Papptak passar perfekt till hus med låg eller nästan ingen lutning. Det används också för Skånelängor med så kallad listtäckning och är även ett populärt val för sommarstugor på grund av det låga priset. 

Papptak av olika kvalitet

Papp är inte bara papp även om papptak har blivit lika med alla svarta tak som inte är takpannor eller plåt. Det finns olika kvaliteter och prisklasser av takpapp från den billigaste lösningen som är en asfaltspapp till dyrare och mera hållbara som till exempel gummidukar som svetsas ihop. Det senare materialet ger taket en livslängd på upp till hela 30 år. 

Papptak – Favorit för lågtsluttande tak

Papptak är som nämndes ett favorit material för tak med låg lutning och moderna, minimalistiska arkitektritade hus.För tegeltak måste lutningen vara minst 14 grader medan ett papptak klarar så liten lutning som 5-6 grader. Blir taket plattare än så rinner vattnet inte av. 

Något man bör ha i åtanke är att papptak är känsligare än andra takmaterial. Inte bara för väder och vind men också att gå på det. Det här är viktigt att hålla i åtanke när sotaren kommer eller när löv och annat ska städas bort från taket. 

Papptak – billigare än andra takmaterial

Att lägga papptak går snabbare än när man lägger tak med andra takläggningsmaterial. Det här och det faktum att materialet i sig kostar mindre än andra takmaterial gör papptak till ett lockande alternativ. Väljer man listtäckning så får man räkna med en högre kostnad på grund av att arbetet innehåller fler arbetsmoment. Fyra i stället för ett, och att mera papp används i den här processen.   Listtäckning innebär att pappen läggs över trekantiga lister med skarvarna vid listen och sedan täcks det med ytterligare ett lager papp. Taket blir inte bara snyggt men också väldigt tätt vilket många tycker är värt den lite högre kostnaden.  

Lägga papptak

När man lägger papptak är det viktigt att det är en professionell yrkesman eller kvinna som lägger taket. Inte bara är materialet känsligt men det är också viktigt att alla skarvar är täta och att täckningen runt till exempel skorstenen är korrekt gjord. 

Vi berättar väldigt gärna mera om Papptak som takläggningsmaterial och hur takläggning processen går till. Kontakta oss idag på 08 – 382510 eller mejla oss på jc@takentreprenoren.se för mera information!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *