fbpx

Måla plåttaket & förläng livslängden på taket

Det går mot vår och det är dags att se över vad hösten och vintern gjort mot ditt tak. Regn, snö och kyla tär på våra tak. Även plåttak som annars kanske ses som ett slittåligt takmaterial. Börjar taket se slitet ut och kanske har angripits av rost kan också dess livslängd förlängas genom att det målas. Bäst är förstås att ta hand om taket före det har blivit angripet av rost. Att ge plåttaket det skydd det behöver genom att måla det. 

Grundarbetet är viktigt

Grundarbetet före målningen av plåttaket är oerhört viktigt. Att all mossa, smuts, rost och lös färg tas bort före man börjar måla. Det brukar löna sig i längden att låta en professionell takläggare ta hand om arbetet. För oberoende hur väl man målar taket eller vilken dyr målfärg man väljer att använda så kan den börja lossa om taket inte är ordentligt rengjort före man målar. 

Rost på taket 

Rost kommer ofta med åren om vi vill det eller inte. Men även om ditt tak skulle vara angripet av rost så kan vi behandla det och måla det med ett gott resultat. Att bara måla över rosten hjälper ju inte. Det blir bara en kosmetisk reparation. Det är viktigt att rosten tas bort och takplåten skyddas med målarfärg eller rostskyddsfärg. Vi tar bort den befintliga rosten och skyddar taket från nya rostangrepp på samma gång som vi ger det en helt ny yta. 

Hållbar yta på plåttak

Det är inte bara viktigt att taket rengörs före målningsarbetet påbörjas. Det är också viktigt att rätt målarfärg används, rätt mängd av målarfärg och att rätt tid gått sen plåten lagts. 

Målar man med för tjock mängd färg finns det en risk att den börjar lossna när temperaturerna växlar och taket rör på sig.Har man då målat med en annan grundfärg än den slutliga färgen kan detta ses när sprickor uppstår när taket rör på sig. Och slutresultatet blir ett randigt tak. 

Plåttak som är belagda med plast 

Även plastbelagda plåttak kan målas utan problem. Och dessutom med bra resultat, olikt vad många verkar tro. Det är återigen förberedelserna som är viktiga för att resultatet ska hålla. På de här taken måste plasten först tas bort före taket kan skyddas och sen målas. 

Skydda plåttaket, förläng livslängden & undvik större investering i nytt tak

Att måla ett plåttak handlar inte bara om att ge det ett nytt utseende. Det är ett utmärkt sätt att både fräscha upp taket men också att ta hand om det och skydda det. Och i förlängningen undvika en större investering i ett helt nytt tak.

Grundarbetet ska som sagt inte underskattas. När det gäller att måla plåttak är det en mycket viktig del av arbetet. När ditt tak har blivit ordentligt omhändertaget så kommer det att hålla i minst 5-10 år. Du kan läsa mera om hur vi på TakEntreprenören jobbar med målning av plåttak om du följer den här länken. 

På TakEntreprenören gör vi allt från rengöring, till rostskydd till målning. Givetvis med Professionella Takläggare. 

För mera information, kontakta oss genom den här länken, mejla oss på jc@takentreprenoren.se eller slå oss en signal på Telefon: 08-38 25 10. 

Välkommen till Stockholmstraktens Bästa Takläggare!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *