Snörasskydd – Säkerhet för alla

Snö, snö och mera snö! Vi längtar ofta efter snö, åtminstone när vintrarna är snöfattiga. För många av oss är det ingen vinter om det inte snöar. Sen är ju vi människor ofta funtade så att när vi får det vi längtat efter, i det här fallet snö, så tycker vi att det borde sluta snöa när just vi tröttnat på det 🙂 Hur en vinter egentligen blir, snörik eller snöfattig kan vi inte rå på, det vi kan göra är att se till att vi är förberedda. Både för andras skull och vår egen skull. Sedan så ställer ju också Boverket vissa krav när det gäller säkerhet och med tanke på dessa är snörasskydd en bra försäkring för en husägare.

Snörasskydd i Boverkets 

Boverkets byggregler (2011:6), ställer också endast krav på att det ska finnas skyddsanordningar vid entréer. Det kan dock bra att sätta upp snörasskydd även på andra delar av ett tak. Detta med tanke på att det ställs det krav i ordningslagen på att snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats ska avlägsnas från tak. Ett allmänt råd som Boverket ger är:

Vid byggnaders entréer kan särskilda risker för personskador finnas när:

  • byggnadens fasadhöjd är högre än 8 meter- eller
  • byggnadens taklutning är större än 1:3 (≈ 18º).

Exempel på utformning av snörasskydd finns i SS 831335.

Du kan läsa mera om Boverkets byggregler när det gäller snörasskydd här.

Snörasskydd – Hur ska ett snörasskydd se ut ?

Utformningen av snörasskydd kan variera. Snöras skydden kan delas in i tre olika grupper:

  • Räcke
  • Gallerdurk
  • Profildurk.

Der här är snörasskydd som alla är olika till designen men med samma funktion. Ett snörasskydd ska, oberoende av design,  hindra snön från att rasa ner från taket.

Det är viktigt att tänka på att om snörasskyddet är för kort så kan det inte klara av en snörik vinter. Det kommer helt enkelt  inte klara av de påfrestningar en stor mängd snö ger. Tyngden av till exempel ett snötäcke som är en meter djupt på ett tak är beroende av snöns vatteninnehåll och därmed densitet. Nyfallen snö har en densitet på  30-100 kg/kubikmeter. En decimeter nyfallen snö på taket motsvarar alltså 3- 10 mm regn eller vatten. Nedan kan ses densiteten på olika sorters snö.

Källa: SMHI

För att klara av både tyngd och mängd kan en lösning kan vara att använda ytterligare en rad av snörasskydd längre upp på taket. Och varför inte montera  snörasskydd längs hela taket? Nedan ses en illustration om hur ett enkelt snörasskydd ser ut.

Bildkälla: Altefur Development/Boverket

Vintern är här, vi är i början av februari och trots att våren kanske inte känns så långt borta kan vi ha mera snö på kommande. Och det är bättre att förekomma än förekommas som det gamla talspråket säger.

Du hittar all information om Boverkets regler för taksäkerhet här och mera om hur TakEntreprenören AB jobbar med snörasskydd om du följer den här länken.

Kontakta oss för mera information 

För frågor kring snörasskydd, beräkningar, kostnader mm.  Varmt välkommen att kontakta oss här,  eller mejla jc@takentreprenoren.se, du kan också ringa oss på 08-38 25 10 eller varför inte titta in till oss på Vantörsvägen 247 i Hägersten?