fbpx

Att välja nytt tak – lättare sagt än gjort?

När det är dags att lägga nytt tak på huset ställs man med ens inför valmöjligheter man inte ens visste det fanns. Det finns så många takmaterial att välja emellan! Vilket val är bäst för mig? Vilket material är bäst överlag? Vad håller längst? Vad kan jag använda inom ramen för mitt byggnadslov? När man riktigt börjar fundera på tak, när det är dags att välja nytt tak, det är då ser man det oftast ser tak ur ett nytt perspektiv. Inte bara som ett tak men mycket mera och viktigare än just bara ett tak. 

En sak som man dock behöver vara medveten om när man väljer ta är att det inte finns ett tak som inte behöver underhållas. Men om man tar man väl hand om ett tak, håller det rent och håller bort skräp som samlas där, så håller det länge och man sparar pengar i slutändan. 

Olika Takmaterial

Takpannor, plåttak, papptak… det finns så många olika material att välja emellan. 

Vilket material man sist och slutligen väljer är en smaksak. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla tak inte är konstruerade för alla sorters takmaterial. Takets lutning avgör nämligen i mångt och mycket vilket takmaterial man kan använda. Takpannor till exempel kräver att taket lutar cirka 14 grader. Det här för att vattnet annars inte rinner av ordentligt. En annan sak man måste tänka på är hur tungt tak material man kan använda. Det här beror helt på hur takstolarna är konstruerade, inte alla hus klarar till exempel av takpannor. 

Sen kan det finnas detaljplaner för området där man bor som till exempel begränsar valet av färg och / eller tak material. Och givetvis, taket bör matcha husets stil och ser man till ett bostadsområde ska det givetvis passa in där. Så det finns många faktorer som avgör vilket takmaterial man kan eller bör välja. En annan sak som givetvis spelar en roll är den prislapp som kommer med det takmaterial man väljer. Inte bara takmaterialet i sig, men även den kostnad som takläggningen medför i arbetskraft, varierar från takmaterial till takmaterial. 

Det är alltid bra att ta hjälp från experter och en erfaren takläggare kan dels utvärdera ditt nuvarande tak och vilka åtgärder som behövs, som är bäst för just ditt tak nu just nu, och  dels ge goda råd och tips till smarta lösningar för just din situation. För att ge dig lite tips och råd kommer jag i de följande episoderna att gå igenom olika takläggningsmaterial och deras användningsområden. Tills dess, får jag önska dig en kreativ planeringsperiod!

Vill du veta mera så kontakta oss på jc@takentreprenoren.se eller ringa oss på: 08-38 25 10

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *