fbpx

Har du planer på att lägga nytt tak?

Vilket tak man väljer spelar i slutändan en stor roll för husets utseende. Men det är inte bara det man måste ta i beaktande utan också vilket takmaterial som passar just ditt hus och din situation. Takets lutning och att vissa takmaterial bara passar till vissa lutningar är en viktig sak att komma ihåg när man börjar planera ett nytt tak. En annan sak är givetvis också vilken budget man har att tillgå. 

Vi vill väl alla ha både ett tak som är funktionellt, prisvärt och som också håller länge. Det är därför oftast en god ide att påbörja planeringsprocessen i god tid så att man hinner utvärdera alla aspekter av valet före arbetet påbörjas. 

Tegelpannor

Tegelpannor är kanske sedda som det mest klassiska takmaterialet. Tegelpannor är också uppskattade av många för att de, om de sköts rätt, håller väldigt länge. Viktigt är också att taket är rätt lagt och det lönar sig alltid i längden att anlita en duktig takläggare för den investering som ett byte av tak utgör. Det faktum att taket också i takt med att det blir äldre, får ett levande utseende gör tegelpannorna till ett populärt val av takmaterial. 

Det faktum att tegelpannor är något dyrare takmaterial gör kanske att många funderar om det är värt investeringen. Viktigt att komma ihåg och ta med i beräkningen när man väljer takmaterial är dock att ett tak lagt med tegelpannor faktiskt kan hålla en livstid. 

Taklutningen bör dock vara minst 22 grader för att man ska kunna använda klassiska lertegelpannor på ett tak. Lägger man om ett tak som inte haft tegelpannor förut måste också takstommens bärkraft tas i beaktande. 

Betongpannor

Betongpannor är betydligt billigare än sina föregångare tegelpannorna. Detta tillsammans med det stora utbud av olika former och färger på betongpannorna gör att betongpannor som takmaterial växer stort. Just det att man kan hitta olika former och färger gör det enklare att anpassa till ett både gammalt och nytt hus. 

En nackdel med betongpannor kan vara att deras hållbarhet inte är lika lång som tegelpannornas. 

Plåttak

Ljudet av regn mot ett plåttak kan vara alldeles ljuvligt eller oerhört irriterande. Hur man upplever det är olika från person till person. Många föredrar att njuta av det och till vintern sätta upp snörasskydd för att förhindra olyckor under en snörik vinter. 

Plåttak är hållbara och slitstarka och taket går relativt snabbt att lägga. Plåttak passar också till många olika takkonstruktioner tack vare att det inte väger mycket. 

Nu när plåttak också kan se ut på så många olika sätt har det blivit ett starkt alternativ till tegelpannor eller betongpannor när man väljer tak. Speciellt eftersom plåtpannorna efterapar formen av tegelpannor och betongpannor och kan på det sättet passas väl in på alla typer av tak. 

Papptak

Riktigt platta tak är som gjorda för papptak. Och papptak har blivit ett populärt alternativ bland många arkitekter för moderna hus med platta tak. 

Papptak hade tidigare kanske inte det bästa ryktet om sig men med nutidens takpapp material och kunniga takläggare har papptak stigit i graderna när det gäller popularitet. 

Papptak kräver underhåll, men så gör också alla takmaterial om man vill att de ska hålla länge. Rätt skött så kan ett papptak hålla i 30 år. Vilket inte är illa om man tar den låga kostnaden i beaktande. Papptak är dessutom ett billigt sätt att “sätta ny mössa” på huset, friggeboden eller andra mindre byggnader. 

Har du frågor eller funderingar kring vilket takmaterial som passar just ditt hus och din budget är du varmt välkommen att kontakta oss för mera information!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *