fbpx

Planerar du lägga nytt tak?

Vintern är här och att planera för takläggning är kanske inte det första du tänker på. Men det här är rätta tiden att planera för den vår och sommar som kommer snabbt på. Den rätta tiden att ha tid att ge planeringsprocessen den tid den behöver. För vilken takstruktur och takmaterial du väljer påverkar ju hela husets utseende. Kanske är det inte bara dags för en takläggning för att det behövs men även för piffa upp huset? 

Takläggning – Vad bör man tänka på?

Det är inte bara utseendet man bör tänka på givetvis. Praktiska saker såsom taklutning och konstruktion spelar en stor  roll. Planerar du lägga nytt tak bör du ta i beaktande takets bärkraft och taklutning. Planerar du ett nybygge bör du givetvis också ta i beaktande Boverkets regler. 

För takläggning med klassiska tegelpannor bör taklutningen vara minst 22 grader. Detta medan ett papptak klarar en så låg lutning som 5-6 grader. 

Lägger man om ett tak som inte haft tegelpannor förut måste också takstommens bärkraft tas i beaktande. 

Boverket har mycket bra och lättillgänglig information på sin hemsida. Vi hjälper också gärna till att förklara de regler och förordningar som är gällande och reder ut vad du kan göra inom ramen för det område du bor i, din nuvarande takkonstruktion och vad du kan göra vid nybygge. 

Budget

Vilken budget man har att tillgå spelar givetvis en roll i beslutet om såväl takmaterial som takkonstruktion. Här är det också bra att ta i beaktande livslängden för olika takmaterial. Klassiska lertegelpannor är något dyrare men har en lång livslängd. Ett mera förmånligt alternativ kan vara plåttak eller varför inte den nya favoriten papptak?

Har du planer att lägga om ditt tak och vill få en överskådlig bild av vilken budget du behöver för olika lösningar är du varmt välkommen att kontakta oss för rådgivning och offert. 

ROT avdraget

Är det så att du renoverar taket så ska du också hålla i åtanke att du kan utnyttja  ROT-avdraget. ROT-avdraget kan nämligen utnyttjas när renovering, tillbyggnad eller ombyggnad ska göras av ett befintligt bostadshus. Det finns vissa regler som ska uppfyllas för att du ska kunna utnyttja det. Du ska vara skriven och bo i huset som renoveras, vara över 18 år och så ska du betala skatt på minst 90 % av din inkomst i Sverige. ROT- avdraget har också en övre gräns på 50 000 kronor, något som är bra att hålla i minnet. Du hittar checklistan för ROT-avdraget och annan nyttig information om ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida.

Att planera för takrenovering eller för taket på ett nybygge är så mycket lättare om man har fakta till hands. Har man uppskattade kostnader för takläggningen och materialet, vad man är tillåten att göra och hur mycket man kan dra av i ROT-avdrag, underlättar det planeringsprocessen avsevärt. 

Även om du skulle vara i början av planeringsprocessen för att lägga om taket eller ett nybygge är du varmt välkommen att kontakta oss för råd och rön och givetvis en offert för det du planerar. Vi hjälper gärna till så tveka inte, skicka ett mejl till jc@takentreprenoren.se eller ring oss på 08-38 25 10.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *