fbpx

Takläggning – Hur vet du om det är dags att lägga om ditt tak?

Man brukar säga att det är bättre att förebygga än att hamna att ta hand om skadorna efter att ha väntat för länge. Att lägga om ett tak kostar dock lite mera än andra mindre åtgärder på huset så det kan var bra att byta tak i rätt tid. Takläggning behöver inte vara komplicerat om man jobbar med professionella takläggare.

Byt tak i rätt tid

En god tumregel är att besiktiga taket minst en gång om året. Det är då man upptäcker de problem som behöver åtgärdas, små skavanker som man behöver ta itu med eller att större åtgärder som att lägga ett helt nytt kommer att behövas. 

Även om ett tak är äldre behöver det nödvändigtvis inte betyda att det behöver bytas ut. Trots det kräver alla tak underhållning. Underhåller man taket under årens gång så håller det längre. En del av underhållningen är att ha en professionell takläggare att besiktiga taket. 

Trots att det är mitt i högsommaren så gäller det att titta framåt och att, före höst- och vinterstormar sveper in, kontrollera taket.  

Att göra en årlig kontroll av ditt tak är en god idé, särskilt om ditt tak börjar bli till åren. Ett vanligt tak  har ungefär 25-50 år i livslängd. Detta beror givetvis också på takmaterialet, hur väl man underhållit taket och var någonstans i landet man bor och hur vädrets makter påverkar. 

Takläggningens Vånda – Att Välja Takmaterial 

När det är dags att lägga nytt tak så kommer alltid den stora frågan in i bilden, vilket takmaterial ska jag använda? Vilket takmaterial man sist och slutligen väljer är en smaksak. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla tak inte är konstruerade för alla sorters takmaterial. Takets lutning avgör nämligen i mångt och mycket vilket takmaterial man kan använda. Takpannor till exempel kräver att taket lutar cirka 14 grader.

Varför Takbesiktning Lönar sig i Längden 

Det är som sagt inte alltid takets ålder som avgör om det behövs en ny takläggning eller inte. Många andra faktorer spelar in och det är därför det lönar sig i längden att besiktiga taket varje år. Det är då du har chansen att hitta de små skavanker som, omhändertagna, leder till större problem. 

Det är bättre att förekomma än att förekommas. Ring oss idag och boka tid för en besiktning av ditt tak, gjord av våra professionella takläggare, före höstens ruskväder slår till. Du når oss på jc@takentreprenoren.se eller på telefon 08-38 25 10. Du når oss också via denna Länk med en förfrågan. Välkommen till TakEntreprenören!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *