fbpx
papptak

Papptak – Ett Klassiskt Takläggningsmaterial

För många kanske papptak känns som ett takmaterial som inte längre används. Papptak är dock det som används mest när det är ett hus med platt tak som ska byggas. Det används också för Skånelängor med så kallad listtäckning och är även ett populärt val för sommarstugor på grund av det låga priset. 

Takpapp av Olika Kvalitet 

Papp är inte bara papp även om papptak har blivit lika med alla svarta ta som inte är takpannor eller plåt. Men papp finns i olika prisklasser från den billigaste lösningen som är en asfaltspapp till dyrare och mera hållbara som till exempel gummidukar som svetsas ihop. Det senare materialet ger taket en livslängd på upp till 30 år. 

Papptak Klarar Lägre Lutning 

Papptak är som nämndes ett favorit material för tak med låg lutning.  För tegeltak måste lutningen vara minst 14 grader medan ett papptak klarar så liten lutning som 5-6 grader. Blir de plattare än så rinner vattnet inte av. Det har alltså att göra med hur takmaterialet fungerar. 

Papptak är Känsligare än Andra Takmaterial 

Papptak är känsligare än andra takmaterial. Inte bara för väder och vind men också för att gå på det. Något som är viktigt att hålla i åtanke när sotaren kommer eller när löv och annat ska städas bort från taket. 

 Tänk också på det på det sättet att väljer du takpannor eller plåt så har du i princip två tak. Du har ett tätskikt under och sen det övre materialet. Med papptak så har du ett lager som skyddar ditt hus. 

Papptak är Billigare än Andra Takmaterial

Att lägga papptak går snabbare än andra takläggningsmaterial. Det här och det faktum att materialet i sig kostar mindre än andra takmaterial gör papptaket till ett lockande alternativ. Väljer man listtäckning så får man räkna med en högre kostnad på grund av att arbetet innehåller fler arbetsmoment, fyra i stället för ett, och att mera papp används i den här processen.   Listtäckning innebär att pappen läggs över trekantiga lister med skarvarna vid listen och sedan täcks det med ytterligare ett lager papp. Taket blir inte bara snyggt men också väldigt tätt vilket många tycker är värt den lite högre kostnaden.  

Skaffa Papptak

När man lägger papptak är det viktigt att det är en professionell yrkesman eller kvinna som lägger taket. Inte bara är materialet känsligt men det är också viktigt att alla skarvar är täta och att täckningen runt till exempel skorstenen är korrekt gjord. 
Vi berättar väldigt gärna mera om Papptak och hur vi jobbar med det. Kontakta oss idag på 08 – 382510 eller mejla oss på jc@takentreprenoren.se

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *