fbpx

Dags att Lägga Plåttak?

Har du tänkt på att lägga plåttak på ditt hus?Plåttak erbjuder många praktiska fördelar. Men hur väljer man rätt takplåt för sitt hus? Finns det olika sorters plåttak?

En fördel med plåttak är att det passar till nästan alla typer tak och lutningar. Och så väger det inte så mycket heller. Plus att det är ett slitstarkt tak som är väl anpassat till vårt, ibland, något bistra klimat. En av de största fördelarna med plåttak är att de är extremt slitstarka  och håller länge.  Plåttak gjorda av zink eller koppar väger betydlig mera än de plåttak som är gjorda av stål eller aluminium. Kom dock ihåg att  ditt tak  behöver ha en lutning på minst 10 grader för korrugerad plåt och minst 15 grader för takpanneplåt. 

Det finns några olika typer av plåttak i Sverige. De vanligaste är: 

  • Plåttak av aluminium
  • Plåttak av stål
  • Plåttak av koppar
  • Plåttak av zink

När det gäller de olika typerna av plåttak så är de som är gjorda i stål eller aluminium lättare än de som är gjorda av zink eller koppar. Det här gör att plåttak i stål eller aluminium passar för många olika typer av tak. De här tak materialen är också populära val när ett shingeltak ska ersättas med nytt material. Vad som gör dem populära är inte bara hållbarheten men också det att de tillverkas i många olika profiler så det är lätt att hitta det som passar just ditt tak. 

Om man räknar med att plåttak gjorda i stål eller aluminium har en livslängd runt 50 år om man tar hand om dem så är livslängden för plåttak gjorda av zink eller koppar betydligt längre.  För plåttak gjorda i zink eller koppar räknar man att de kan hålla mellan 60 – 100 år. Och vem skulle inte välja ett tak som håller i 100 år om man kunde. Tyvärr så är kostnaden för dessa ta mycket högre vilket gör att de flesta väljer ett plåttak  i stål eller aluminium. 

Underhåll av Plåttak 

Plåttak som är målade håller generellt längre än omålade plåttak. Det man behöver hålla ett öga på är att se att det inte uppstått sprickor i färgen så att rost kan uppstå. En årlig besiktning av taket och underhåll som att tvätta taket och ta bort alger och mossa hjälper till att förlänga takets livslängd. 

Plåttak ger Många Valmöjligheter 

Det som gör att plåttak blir allt mera populära är inte bara hållbarheten eller priset men också det faktum att det finns många olika alternativ att välja emellan när det gäller yta, profil och färg. De två vanligaste alternativen är kanske takpanneplåt och korrugerad plåt men inom ramen för de här kategorierna finns också många olika varianter att välja emellan. Det faktum att plåttak också inte begränsar så mycket när det gäller taklutning och montering och att man få ett tak som passar både ens plånbok och husets utseende gör plåttak mycket populära! 

Tar det länge att lägga plåttak? 

Hur länge det tar att lägga ett plåttak beror på många olika saker. Materialet spelar en roll då plåttak i aluminium eller stål går snabbare att lägga än plåttak av koppar eller zink. Och givetvis, ju större ett tak är, desto längre tar det att lägga det. På samma sätt som om det finns många vinklar, takfönster etc. så tar det längre tid att lägga ett sådant plåttak. Ett vanligt plåttak i aluminium eller stål kan ta mellan 1- 2 veckor, igen givetvis beroende på takets storlek medan ett plåttak av zink eller koppar tar längre tid att lägga. 

Gäller det ett takbyte så beror det också givetvis på i hurudant skick undertaket är. Vanligast och att föredra är att läkter och underlagstäckning byts på samma gång. Om man tänker på den förväntade livslängden på det nya taket så är det ganska naturligt. 

Du kan läsa mera om plåttak här : https://takentreprenoren.se/taklaggning-plattak/

Hur mycket kostar det att lägga ett plåttak?

Hur mycket det kostar beror givetvis på storleken på taket, vilket material man väljer och vilka andra eventuella åtgärder som behövs göras. Du kan kontakta oss för en offert antingen genom att fylla i formuläret du hittar under den här länken ,mejla oss på jc@takentreprenoren.se eller slå oss en signal på  08-38 25 10. Välkommen till TakEntreprenören – Stockholms Bästa Takläggare av Plåttak! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *