Dags för Snörasskydd
Det är den tiden på året då det är dags att tänka på snörrasskydd. Hur snörik vintern blir återstår att se. Det är dock bättre att vara förberedd och kunna njuta av ett häftigt snöfall, skulle vi få det. Så med tanke inte bara på Boverkets regler för snörasskydd, men också på den egna tryggheten, är det bra att ha takets snörasskydd i skick.
Boverkets byggregler (2011:6), ställer också endast krav på att det ska finnas skyddsanordningar vid entréer. Det kan dock bra att sätta upp snörasskydd även på andra delar av ett tak. Detta med tanke på att det ställs det krav i ordningslagen på att snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats ska avlägsnas från tak. Ett allmänt råd som Boverket ger är:
Vid byggnaders entréer kan särskilda risker för personskador finnas
- när byggnadens fasadhöjd är högre än 8 meter- eller
- när byggnadens taklutning är större än 1:3 (≈ 18º).
Exempel på utformning av snörasskydd finns i SS 831335.
Du kan läsa mera om Boverkets byggregler när det gäller snörasskydd här.
Hur ska ett snörrasskydd se ut ?
Utformningen av snörasskydd kan variera. Snörasskydden kan delas in i tre olika grupper:
- räcke
- gallerdurk
- profildurk.
Olika i designen men med samma funktion, hindra snön från att rasa ner från taket.
Det är viktigt att tänka på att om snörasskyddet är för kort så kan det inte klara av en snörik vinter. Taket kommer helt enkelt inte klara av de påfrestningar en stor mängd snö ger. Det är alltså viktigt att snörrasskyddet är dimensionerat i förhållande till taket, ingångar etc. Vi hjälper dig givetvis att beräkna storleken på de snörasskydd du behöver.
En lösning kan vara att använda ytterligare en rad av snörasskydd längre upp på taket. En annan, det som ofta krävs, är att montera ett snörasskydd längs hela taket. Nedan ses en illustration om hur ett enkelt snörrasskydd kan se ut.
Bildkälla: Altefur Development/Boverket
Trots att vintern kan kännas långt borta ännu är det dags att börja förbereda för en säker vinter även om den skulle bli snörik. Du hittar all information om Boverkets regler för taksäkerhet här och mera om hur TakEntreprenören AB jobbar med snörasskydd om du följer den här länken.
Kontakta oss för mera information
För frågor kring snörrasskydd, beräkningar, kostnader mm. Varmt välkommen att kontakta oss här, eller mejla jc@takentreprenoren.se, du kan också ringa oss på 08-38 25 10 eller varför inte titta in till oss på Vantörsvägen 247 i Hägersten?