Taksäkerhet – Är ditt tak säkert?
Boverkets byggregler handlar om säkerhet vid byggnadens användning eller drift. Taksäkerhetsutrustning behövs, enligt Boverkets byggregler, bara då det finns ett fast arbetsställe på taket eller om det för byggnadens användning är nödvändigt att ta sig upp på eller förflytta sig på byggnadens tak.Boverket.se
När är det nödvändigt med Taksäkerhet?
När det är nödvändigt är vad regelverket föreskriver för taksäkerhet. När kan man då anse att det är nödvändigt att säkert kunna inte bara ta sig upp på taket men också vara säker där. Nödvändigt är, enligt Boverket : Om det för byggnadens drift eller användning är nödvändigt att ta sig upp på ett tak och/eller förflytta sig på taket måste det finnas anordningar som gör detta säkert.
Taket sa med andra ord vara säkert för alla som behöver röra sig där. Från sotaren, till snöröjaren till den som behöver utföra reparationer eller lägga om taket.
Vilka åtgärder behövs då för att taket ska anses säkert? Reglerna ser lite olika ut, är huset mera än åtta meter högt, gäller särskilda regler.
Taksäkerhet på lägre hus
För ett hus som inte är högre än åtta meter och som inte har en skarpare takvinkel än 45 grader kan man använda takstege. Takstegen bör då kompletteras med en förankringsanordning för säkerhetslina.
Säkerhetslinan gör det möjligt att förflytta sig över hela taket på ett säkert sätt. Därför kan man inte använda skorstenen som förankring som kanske många tänkt på.
Det ska också gå att säkert komma upp på taket. Det kan vara en lös stege försedd med glidskydd för detta.
Taksäkerhet på högre hus
När husets tak är över 8 meter högt krävs det andra säkerhetsanordningar. Stegarna ska vara fastmonterade och ibland även försedda med fallskydd. Om huset har en skorsten som är över 1,2 meter hög måste också en stege fästas på skorstenen. Skorstenen måste också ha en handledare och en ståplatta.
Taket är en av de farligaste platserna på ett hus och bör med andra ord alltid vara säkert för alla och för alla tillfällen. Taket som arbetsplats kräver säkerhetsåtgärder och uttryck som glidskydd, skyddsräcke, takbrygga etc och vad de egentligen innebär kommer vi att behandla i nästa veckas blogg.
Har du frågor kring detta eller vill ha en gratis besiktning av ditt tak välkommen att kontakta oss!