Taksäkerhet – Prio 1!

Skyddsanordningar på taket är, som tidigare påpekats, oerhört viktigt. Inte bara för att Boverket reglerar det men för allas säkerhet.

Har du inga säkerhetsåtgärder uppsatta på taket är det hög tid för att sätta upp dem. Kom också ihåg att inga säkerhetsåtgärder är bättre än hur de är underhållna. Taket och med det alla stegar, räcken och anordningar är hårt utsatta för väder och vind och bör regelbundet ses över. Det som sker är helt enkelt att materialet blir utmattat. Det är därför det rekommenderas att alla anordningar kontrolleras minst en gång per år.

Vilka skyddsanordningar behövs och varför?

De vanligaste skyddsanordningarna för tak beskrivs nedan. Sen finns det många olika lösningar för varje funktion beroende på takets lutning etc.

Bärläktsteg

Bärläktsteg används till lägre hus där fasadhöjden är maximum 4 meter och där taklutningen är maximum 45 grader. Det här är ett enkelt att göra så att man enkelt kan ta sig till exempel upp till skorstenen. En bärläktsteg bör kompletteras med ett personligt fallskydd ( Nockräcke ) och en säkerhetskrok för en livlina.

Säkerhetskrok för livlina

Att ha en säkerhetskrok för en livlina är oerhört viktigt. Den ska vara dimensionerad så att den klarar ett fall även av en person med större kroppsvikt. Och den ska vara placerad så att man kan säkerhet flytta sig runt på taket.

Takstege 

En takstege är starkare och mera stabil än en bärläktsteg. En takstege används för hus som har mera än 4 meter i fasadhöjd och till hus med en brant lutning på taket.

Skyddsräcke

Boverket ställer regler för att det ska vara säkert att ta sig upp på ett tak och att vistas på taket. Att taket ska ses som en arbetsplats. Höjden på skyddsräcket bör vara minst en meter. Om fasadhöjden är över fyra meter kan det till exempel finnas vid takluckan. Är takets lutning lägre än sex grader kan skyddsräcken finnas runt hela taket och på så sätt kan man röra sig utan personlig fallskyddsutrustning.

Snörasskydd

Det finns i regelverket inte direkt uttalat att man måste ha snörasshinder. Men regleringen säger att fastighetsägaren är skyldig att se till att ingen blir skadad. Med det och hur tung snön kan vara i åtanke är det en investering som definitivt lönar sig. Att sätta upp ett snörasskydd över gångpassager ökar allas säkerhet.

Glidskydd

Många av oss har kanske upplevt det där otäcka ögonblicket när man känner stegen glida iväg… Ett glidskydd är det som används för att stegen ska stå stadigt.  Till exempel sotarna ställer ofta krav på att det ska finnas glidskydd om det inte finns en taklucka.

Takbrygga

När man ska förflytta sig i sidled på taket behöver det finnas en takbrygga. Den kan till exempel vara mellan takluckan och skorsten.

Nockräcke

Nockräcket har samma funktion som säkerhetskroken. Eftersom nockräcket går jämsides med taknocken så kan du ha en kortare livlina. Om du till exempel har säkerheten vid snöskottning i åtanke är ett nockräcke definitivt att föredra.

Bildkälla: www.dinbyggare.se

Boverket har rikligt med utförlig information om reglerna för taksäkerhet. Du är också varmt välkommen att kontakta oss för mera information och offert på arbetet genom den här länken eller ring oss på 08 – 38 25 10 eller mejla oss på jc@takentreprenoren.se.