Nytt År – Nytt Tak?

2020 kom att bli ett år som inget annat vi minns. Och ett år som många är glada för att det snart är till ända. Det här var året då allting ställdes på ändan och vi blev tvungna att lära oss nya saker och att anpassa oss till nya verkligheter och nya dagliga rutiner. Hur 2021 kommer att bli vågar vi inte sia om. Det får tiden utvisa. Så här på årets sista dagar är det ändå dags att se framåt och uppåt. För oberoende av vilka problem det finns i världen, virus och pandemier, politiska bråk och maktkamper så är det det tak som du har över ditt huvud som håller dig säker, varm och torr när stormarna viner. Taket, den kanske viktigaste delen av huset och en del av huset som är så försummat av många. När har du besiktigat ditt tak senast? Är det dags för ett nytt år och ett nytt tak?

När är det dags att lägga om taket?

De flesta husägare svarar på frågan när det är den bästa tiden att lägga om taket med nånting i stil med; “ När det börjar läcka” eller “när det finns synliga skador”. Men faktum är att det absolut bästa är att ha regelbundna besiktningar och åtgärda eventuella skador före det börjar läcka. Varje tak har en genomsnittlig livslängd. En livslängd som beror på vilket takmaterial det har, hur väl det blivit omskött, klimatet du bor i och så vidare. Även om det inte alltid är uppenbart att ditt åldrande tak behöver bytas ut, finns det några tydliga tecken på att det är dags att byta ut ditt tak.

Läckage

Ett takläckage är ett uppenbart och allvarligt tecken på att ditt tak behöver repareras eller bytas ut. Om du ignorerar takläckor eller gör en snabb första hjälp insats riskerar många av de andra delarna av ditt hem betydande risk. Om du upptäcker en läcka eller har försökt fixa samma läcka utan mycket framgång bör du anställa en professionell takentreprenör för att inspektera och identifiera orsaken. Ibland kan taket enkelt fixas om det finns en specifik orsak till läckaget. Om ditt tak läcker via skorstenar, ventiler, takfönster och korsningar kan vattnet orsaka skador på väggar, tak, isolering och elektriska system. Så bättre förebygga än förekommas.

Takmaterialet är uttröttat 

Om du inspekterar ditt tak och tittar på materialet och ser att det finns sprickor eller skarvar mellan takpannorna, takplåten eller takpappen är det definitivt bäst att beställa en professionall besiktning av taket. Besiktningen utför vi kostnadsfritt och tillsammans diskuterar vi sedan de förslag till lösningar vi har.

Väder & Vind – Ett element vi inte rår på

Tyvärr är åldrande takmaterial inte den enda anledningen till att ett tak behöver bytas ut. Ibland kan taken bli väldigt illa behandlade av väder och vind. På våra nordliga breddgrader är det inte bara höst och vinterstormar som kan ställa till besvär. De växlande temperaturerna gör också att takmaterialet, beroende på vilket material man har, kan bli mera slitet.

Oberoende vilken ålder ditt tak har så finns det några enkla knep att ta till för att förebygga läckage och skador. Besiktiga och sköt om ditt tak regelbundet. Det sparar mycket i långa loppet. Har du funderingar kring hur ditt tak egentligen mår, behöver hjälp med reparation eller lägga ett nytt tak så står vi gärna till hjälp.

Tusen tack till er alla för det år som gått och med en önskan om ett Gott Nytt År och ett bättre 2021 till er alla!

Har du planer på att lägga nytt tak?

Vilket tak man väljer spelar i slutändan en stor roll för husets utseende. Men det är inte bara det man måste ta i beaktande utan också vilket takmaterial som passar just ditt hus och din situation. Takets lutning och att vissa takmaterial bara passar till vissa lutningar är en viktig sak att komma ihåg när man börjar planera ett nytt tak. En annan sak är givetvis också vilken budget man har att tillgå.

Vi vill väl alla ha både ett tak som är funktionellt, prisvärt och som också håller länge. Det är därför oftast en god ide att påbörja planeringsprocessen i god tid så att man hinner utvärdera alla aspekter av valet före arbetet påbörjas.

Tegelpannor

Tegelpannor är kanske sedda som det mest klassiska takmaterialet. Tegelpannor är också uppskattade av många för att de, om de sköts rätt, håller väldigt länge. Viktigt är också att taket är rätt lagt och det lönar sig alltid i längden att anlita en duktig takläggare för den investering som ett byte av tak utgör. Det faktum att taket också i takt med att det blir äldre, får ett levande utseende gör tegelpannorna till ett populärt val av takmaterial.

Det faktum att tegelpannor är något dyrare takmaterial gör kanske att många funderar om det är värt investeringen. Viktigt att komma ihåg och ta med i beräkningen när man väljer takmaterial är dock att ett tak lagt med tegelpannor faktiskt kan hålla en livstid.

Taklutningen bör dock vara minst 22 grader för att man ska kunna använda klassiska lertegelpannor på ett tak. Lägger man om ett tak som inte haft tegelpannor förut måste också takstommens bärkraft tas i beaktande.

Betongpannor

Betongpannor är betydligt billigare än sina föregångare tegelpannorna. Detta tillsammans med det stora utbud av olika former och färger på betongpannorna gör att betongpannor som takmaterial växer stort. Just det att man kan hitta olika former och färger gör det enklare att anpassa till ett både gammalt och nytt hus.

En nackdel med betongpannor kan vara att deras hållbarhet inte är lika lång som tegelpannornas.

Plåttak

Ljudet av regn mot ett plåttak kan vara alldeles ljuvligt eller oerhört irriterande. Hur man upplever det är olika från person till person. Många föredrar att njuta av det och till vintern sätta upp snörasskydd för att förhindra olyckor under en snörik vinter.

Plåttak är hållbara och slitstarka och taket går relativt snabbt att lägga. Plåttak passar också till många olika takkonstruktioner tack vare att det inte väger mycket.

Nu när plåttak också kan se ut på så många olika sätt har det blivit ett starkt alternativ till tegelpannor eller betongpannor när man väljer tak. Speciellt eftersom plåtpannorna efterapar formen av tegelpannor och betongpannor och kan på det sättet passas väl in på alla typer av tak.

Papptak

Riktigt platta tak är som gjorda för papptak. Och papptak har blivit ett populärt alternativ bland många arkitekter för moderna hus med platta tak.

Papptak hade tidigare kanske inte det bästa ryktet om sig men med nutidens takpapp material och kunniga takläggare har papptak stigit i graderna när det gäller popularitet.

Papptak kräver underhåll, men så gör också alla takmaterial om man vill att de ska hålla länge. Rätt skött så kan ett papptak hålla i 30 år. Vilket inte är illa om man tar den låga kostnaden i beaktande. Papptak är dessutom ett billigt sätt att “sätta ny mössa” på huset, friggeboden eller andra mindre byggnader.

Har du frågor eller funderingar kring vilket takmaterial som passar just ditt hus och din budget är du varmt välkommen att kontakta oss för mera information!

TAKPAPP – Ett Takläggningsmaterial med Anor

Papptak har funnits länge och är trots det ett alltid lika aktuellt takmaterial. I Sverige har vi använt takpapp sedan slutet av 1700-talet och till alla typer av byggnader. 

Det var naturliga råvaror som gällde i framställningen av takpapp ända till 1970 talet. Då började takpappen vara baserad på plastmaterial. Under 1980 talet förbättrades takpappens egenskaper i och med att man började tillverka takpappen av asfaltimpregnerad polyesterduk. I dag är allt takpapp tillverkad av det och med andra ord egentligen inte alls papp även om namnet fortfarande är detsamma. Takpapp framställs i dagens läge nästan helt av petroleumprodukter. 

“Takpapp eller tjärpapp är ett vattentätt taktäckningsmaterial bestående av papp impregnerad med asfaltsliknande petroleumtjära. Pappen kan antingen fungera som enda täckning på ett ex. brädtak, eller underlagspapp som kondensskydd under exempelvis taktegel. Takpapp används sällan/aldrig längre, utan är ett ord som används i folkmun. Den nutida ”takpappen” kallas SBS som är en kemisk förkortning (Styren Bitumen Styren). SBS har olika sorters stommar, men ofta polyesterfilt som dränks i polymermodifierad bitumen. För att skydda mot solens UV-strålar är övre sidan på SBS:en täckt av krossat skiffer. Livslängden varierar kraftigt beroende på kvalitet, material som är anpassat för klimat och håller god kvalitet kan hålla upp till 60 år, medan ett med sämre kvalitet kan vara uttjänt efter 5 år”.Wikipedia

Till vilka tak passar takpapp?

Takpapp passar bra till många olika typer av byggnader såväl rödmålade hus som hus med andra fasader. Takpapp har också blivit ett populärt takläggningsmaterial på moderna arkitektritade hus som har tak med mycket låga lutningar. De vanligaste takläggnings materialen som takpannor och takplåt kräver en lutning. Takpapp däremot kräver ingen lutning och kan läggas på tak med så låg lutning som 3 grader. Och det är just på dessa tak med låg lutning som takpapp passar bra och som det har blivit ett populärt takläggningsmaterial. Även husägare med pulpettak väljer ofta takpapp speciellt om taket har en låg lutning. 

Fördelar med takpapp

En av anledningarna till att takpapp blir allt mera populärt är kanske att det är ett billigt takmaterial i jämförelse med många andra alternativ. Det är också ett takmaterial som är snabbt och smidigt att lägga och på det sättet kan kostnaderna hållas nere. 

En annan fördel med takpapp är att det hjälper till att isolera huset så att det hålls kallare inomhus under sommaren och varmt på vintern. Sen ska vi givetvis inte glömma bort det faktum att takpapp är ett väldigt lätt takmaterial som gör att takpapp passar bra till takkonstruktioner som har en svagare stomme. 

Takpapp – ett takläggningsmaterial med oförtjänt dåligt rykte

Takpapp fick under några år ett dåligt rykte och hade också ett rykte om att vara en trist och ful lösning som man tog till om budgeten var ansträngd. I dagens läge har dock takpapp som takmaterial inte bara stigit fram som ett prisvärt material men också som ett takmaterial som är ett estetiskt tilltalande alternativ för moderna byggnader. 

Har du frågor eller funderingar kring vilket takmaterial som passar bäst för just ditt hus är du varmt välkommen att kontakta oss för diskussion och kostnadsberäkning! Välkommen till TakEntreprenören AB – Stockholms bästa takläggare.

Betongpannor – Ett takläggningsmaterial i tiden?

Det finns ju så många takmaterial att välja emellan. Varför ska man välja betongtakpannor? Vad är de egentligen gjorda av och till vilka tak passar de? Låt oss ta en närmare titt på betongpannor som takläggningsmaterial.

Betongtakpannor

Betongtakpannor är ett av de vanligaste tak materialen i Sverige. Grundingrediens för betongtakpannor är; sand, cement och vatten. Betong med andra ord.

Betongpannor tillverkas som regel nuförtiden av följande ingredienser:

  • Vatten
  • Cement
  • Sand
  • Järnoxidpigment
  • Vattenbaserad färg

Betongpannor liknar väldigt mycket tegelpannor. De är dock oftast lite större i storlek än tegelpannor. Betongpannor är också mera jämna i formen och de är alltid falsade. Att de är falsade gör att taket håller tätt, risken för läckage är med andra ord mindre. Detta för att regnvatten och annan fukt som kan leta sig ner i skarven av betongpannorna helt enkelt rinner ner på den underliggande betongpannan. Och når på det sättet aldrig undertaket.

Betongtakpannor som takläggningsmaterial

Wikipedia säger så här om betongpannor: “Betongtakpannor produceras i en rad olika färger, men svart respektive tegelröd är de vanligaste. Utseendemässigt är skillnaden mellan röda betongtakpannor och vanligt taktegel av lera inte stor, men betongtakpannor är betydligt tjockare och ger taket andra proportioner. Därför bör man inte ersätta takpannor av lertegel med betongtakpannor, särskilt inte på äldre hus.[1] Betongtakpannor och vanligt taktegel åldras inte på samma sätt; nylagt lertegel respektive nylagt röda betongtakpannor liknar varandra, men efter ett antal år får lerteglet sin typiska patina, medan betongtakpannor får en mera jämn färgton. Wikipedia

Som takläggningsmaterial är betongpannor ett relativt ungt takmaterial. Det finns handgjorda betongpannor från början av 1900 – talet men de maskintillverkade kom så sent som 1954.

Takpannor i betong påminner faktiskt ganska mycket om tegelpannor. Betongpannorna är inte mycket tyngre än vad takpannor av tegel är. Takläggning med betongpannor går också till på nästan samma sätt som när man lägger tak med tegelpannor.

Viktigt är givetvis att tänka på när man väljer betongtakpannor som takläggningsmaterial är att takets struktur och lutning är sådant att det passar till de något tyngre betong takpannorna. För att lägga betongtakpannor bör taket minst ha en lutning på 14 grader.

Bildkälla: byggahus.se

Generellt kan man säga att om man har ett tak som är planerat för tegelpannor så kan man också, nuförtiden, lägga betongpannor på den strukturen. Den stora skillnaden är den att betongpannor är större än tegelpannor. Tyngre också men inte så mycket tyngre än tegeltakpannor.

Fördelen med betongtakpannor

Betongpannor är tåliga och kommer nu för tiden med flera former, enkupiga eller tvåkupiga. Vanligast i Sverige är tvåkupiga betongpannor med ytbehandling. Ytbehandling för betongpannor betyder enkelt uttryckt att de är målade med ett skikt av akrylfärg. Den här ytbehandlingen gör att färgen täpper till porerna i betongen så att kalkutfällningar på betongpannorna stoppas.

Priset för betongpannor är lägre än tegel, däremot är inte livslängden lika bra. Kom dock ihåg att som tidigare påpekats så är den årliga skötseln av taket viktigt för att förlänga dess livslängs.

Vill du veta mera om betongtakpannor och om de passar just ditt hus kan du kontakta oss och vi guidar dig i den viktiga processen att välja rätt takläggningsmaterial för just ditt tak.